Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 25 dag kremowego serka twarogowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Farsz:
- 25 dag wędzonego boczku
- 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki masła
- żółtko
- sól
- pieprz
- 5 dag płatków migdałowych
Oraz:
- białko
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 minut. Boczek zmiel, ser zetrzyj na drobnej tarce. Masło utrzyj z żółtkiem, dopraw solą, pieprzem. Mieszając, porcjami dodaj boczek, ser i pokruszone płatki migdałowe.
- Ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na prostokąt i pokrój na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nałóż farsz i sklej po przekątnej. Brzegi dociśnij widelcem. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj białkiem, piecz 20 minut (200 st.).