Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- ok. 1/2 szklanki letniej wody
- sól
Farsz:
- 60 dag świeżych podgrzybków
- 3 grzyby suszone
- cebula
- łyżka masła
- 10 dag orzechów laskowych i włoskich
- natka
- jajko
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć miską, odstawić na 30 minut.
- Grzyby świeże i namoczone suszone drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, smażyć kilka minut. Podlać wodą z moczenia grzybów i dusić 20 min. Odparować, ostudzić. Dodać uprażone orzechy, posiekaną natkę i jajko. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
- Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na prostokąty. Kłaść na nie po trochu farszu, zlepić brzegi, ugotować w osolonym wrzątku. Polać stopionym masłem.