Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- pół szklanki letniej wody
- sól
Na farsz:
- 30 dag tłustego twarogu
- 2–3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki rodzynek
- po 5 suszonych śliwek bez pestek, moreli i fig
- 4 łyżki cukru
Dodatki:
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka maku
Przygotowanie:
- Utrzyj ser ze śmietaną, rodzynkami i posiekanymi bakaliami. Dodaj cukier do smaku.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób zagłębienie, wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Następnie powoli wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój kółka. Na każdym połóż łyżeczkę farszu i mocno zlep brzegi ciasta, formując pierogi.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i łyżką oleju. Pierogi wkładaj partiami do wrzątku, zamieszaj, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Posyp cukrem wymieszanym z makiem i cukrem waniliowym. Podawaj z dodatkiem śmietany i sosu owocowego.