Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mączystych ziemniaków
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
Na farsz:
- 30 dag twarogu
- 1 jajko
- 10 dag słoniny
- natka pietruszki
- sól
- cukier
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, utłucz.
- Utrzyj z mlekiem, jajkiem i żółtkiem. Dodaj przesianą mąkę, zagnieć dość lekkie ciasto.
- Twaróg utrzyj z jajkiem, solą i cukrem do smaku.
- Odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich kule, spłaszczaj je. Na każdym placku kładź po łyżeczce farszu. Zlep pierogi.
- Wrzuć je na sporą ilość osolonego wrzątku. Gotuj minutę od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, polej stopioną słoniną. Przed podaniem posyp natką lub cukrem.