Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 15 dag mąki razowej
- 15 dag mąki pszennej
- jajko
- łyżka masła
- woda
- sól
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka na twardo
- 20 dag cebuli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki obierz i usmaż na maśle.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
3. Pieczarki posiekaj, połącz z cebulką i dopraw solą i pieprzem.
4. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, połącz z farszem.
5. Do mąki zwykłej i razowej dodaj jajko, miękkie masło i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.
6. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki.
7. Na każdym układaj łyżkę farszu i zlepiaj pierożki.
8. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
9. Wyjmij, odsącz i podawaj z podsmażoną cebulką.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
3. Pieczarki posiekaj, połącz z cebulką i dopraw solą i pieprzem.
4. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, połącz z farszem.
5. Do mąki zwykłej i razowej dodaj jajko, miękkie masło i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.
6. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki.
7. Na każdym układaj łyżkę farszu i zlepiaj pierożki.
8. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
9. Wyjmij, odsącz i podawaj z podsmażoną cebulką.