Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto na pierogi z bobem:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- sól
Farsz z bobu:
- 30 dag bobu
- 25 dag szpinaku
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Dodatkowo:
- prażone pestki dyni
- olej z pestek dyni
Przygotowanie:
- Ze składników zagnieść ciasto. Bób ugotować, obrać, posiekać ze zblanszowanym szpinakiem. Dodać posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę, doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o śr. 7 cm. Na 1/2 ułożyć farsz, przykryć resztą krążków, zlepić okrągłe pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 min od wypłynięcia. Posypać pestkami, polać olejem.