MAK: mak do wypieków, co zrobić z maku, przepisy z makiem

Szachownica z makiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Ciasta z makiem warto przyrządzać nie tylko z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy! Sprawdź nasze przepisy!
Weronika Kwaśniak / 12.07.2017 13:14
Szachownica z makiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Mak powinien przestać kojarzyć się nam wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Walory smakowe tego produktu warto docenić również przy innych okazjach. Warto pamiętać jednak o tym, że chociaż ze względu na dużą zawartość błonnika, mak jest idealnym środkiem na przeczyszczenie, cechuje się jednak wysoką kalorycznością. 100 g maku ma aż 480 kalorii, ponieważ składa się on w dużym stopniu z tłuszczu. Spożycie dużej ilości tego produktu może dać efekt podobny, jak po zażyciu narkotyków.

Przepis na ciasto serowo-makowe

Oto składniki na ciasto serowo-makowe:

Na ciasto:

  • 10 dag kostki masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • szklanka mąki,
  • żółtko

Na masę:

  • puszka gotowej masy makowej (900 g),
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 czubate łyżki kaszy manny

Na masę serową:

  • 15 dag margaryny,
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego,
  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • budyń waniliowy w proszku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić sernik z makiem? Przygotuj spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Formę o wymiarach 22 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno ciastem. Nakłuj widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 stopni C.

Przygotuj masę makową. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potem przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser, masło, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj.

Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Nie wyrównuj powierzchni. Na masę makową wyłóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.

Jak przygotować mak do wypieków?

Przepis na drożdżowe ślimaczki z makiem

Oto składniki na drożdżowe ślimaczki z makiem:

Na ciasto:

  • 5 dag masła,
  • 25 dag mąki,
  • 8 dag cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 dag drożdży,
  • szczypta soli

Na masę makową:

  • 40 dag gotowej masy makowej,
  • jajko.

Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z makiem? Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól. Dodaj roztrzepane jajka, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.

Ciasto drożdżowe przełóż na oprószony mąką stół i dobrze zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 60-90 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i posmaruj masą makową. Zwiń w roladę. Ostrym nożem krój plastry rolady o grubości około 2 cm. Gotowe ślimaczki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociśnij dłonią i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C.

Poniżej sprawdź jeszcze 30 przepisów z makiem:

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Pierogi z makiem - słodka alternatywa dla klasycznych świątecznych pierogów
Pierogi z makiem - słodka alternatywa dla klasycznych świątecznych pierogów
Pierogi z makiem to ciekawa opcja dla tych, którzy nie mają ochoty na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Farsz przygotuj z mleka, maku, rodzynek, cukru, miodu, kaszy manny i orzechów włoskich.
Makaron z makiem i bakaliami - przepis na tradycyjne wigilijne kluski
Makaron z makiem i bakaliami - przepis na tradycyjne wigilijne kluski
Makaron z makiem na święta możesz zrobić dzień przed Wigilią - pamiętaj, by dodać do niego bakalie. Tradycyjnie kluski serwowane z makiem powinny mieć kwadratowy kształt - ugotuj je al dente. Możesz zrobić je z gotowej masy makowej, lub przygotować ją sama.
Gwiazda makowa - przepis składniki i przygotowanie
Gwiazda makowa - przepis składniki i przygotowanie
Świąteczna gwiazda makowa to pomysł na makowiec w nietypowej formie!
Makowiec w wersji fit - przepis świąteczny
Makowiec w wersji fit - przepis świąteczny
Świąteczny makowiec w wersji fit zachowuje swoje walory smakowe, a za to traci całkiem sporo kalorii!
Makowe muszle na wigilię - przepis składniki i przygotowanie
Makowe muszle na wigilię - przepis składniki i przygotowanie
Makowe muszle to słodki deser, idealny na wigilijną wieczerzę! Zobacz przepis!
Legumina makowa - przepis składniki i przygotowanie
Legumina makowa - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny i efektowny deser: wypróbuj leguminę makową!
Rolada makowa z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Rolada makowa z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Nie przepadasz za tradycyjnym makowcem? Wypróbuj naszą roladę makową z galaretką i masą budyniową!
Sernik z makiem - przepis video
Sernik z makiem - przepis video
Sernik czy makowiec? Jeśli nie umiesz rozwiązać tego dylematu, przygotuj sernik z makiem!
Makowiec świąteczny - przepis video
Makowiec świąteczny - przepis video
Bez jakiego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt? Odpowiedź jest prosta: bez pysznego makowca!
Tort makowy z migdałami - przepis składniki i przygotowanie
Tort makowy z migdałami - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na staropolski przysmak - pyszny tort makowy z migdałami!
Kluski z makiem - przepis video
Kluski z makiem - przepis video
Wigilijny deser: pyszne kluski z makiem - wypróbuj nasz przepis!
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowe połączenie - makowiec i sernik w jednym.
Babeczki z makiem - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki z makiem - przepis składniki i przygotowanie
Słodki deser, kuszący posmakiem kajmaku!
Drożdżówki makowe
Drożdżówki makowe
Pachnące bułeczki, kuszące makiem i orzechami!
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Wykwintny i zachwycający głębokim smakiem!
Łamańce z makiem
Łamańce z makiem
Tradycyjny deser wigilijny, specjalność kuchni polskiej.
Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny
Bez tego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt!

Redakcja poleca

REKLAMA