Mak powinien przestać kojarzyć się nam wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Walory smakowe tego produktu warto docenić również przy innych okazjach. Warto pamiętać jednak o tym, że chociaż ze względu na dużą zawartość błonnika, mak jest idealnym środkiem na przeczyszczenie, cechuje się jednak wysoką kalorycznością. 100 g maku ma aż 480 kalorii, ponieważ składa się on w dużym stopniu z tłuszczu. Spożycie dużej ilości tego produktu może dać efekt podobny, jak po zażyciu narkotyków.
Przepis na ciasto serowo-makowe
Oto składniki na ciasto serowo-makowe:
Na ciasto:
- 10 dag kostki masła,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- szklanka mąki,
- żółtko
Na masę:
- puszka gotowej masy makowej (900 g),
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 czubate łyżki kaszy manny
Na masę serową:
- 15 dag margaryny,
- 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego,
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- budyń waniliowy w proszku,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić sernik z makiem? Przygotuj spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Formę o wymiarach 22 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno ciastem. Nakłuj widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 stopni C.
Przygotuj masę makową. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potem przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser, masło, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj.
Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Nie wyrównuj powierzchni. Na masę makową wyłóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.
Jak przygotować mak do wypieków?
Przepis na drożdżowe ślimaczki z makiem
Oto składniki na drożdżowe ślimaczki z makiem:
Na ciasto:
- 5 dag masła,
- 25 dag mąki,
- 8 dag cukru,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 dag drożdży,
- szczypta soli
Na masę makową:
- 40 dag gotowej masy makowej,
- jajko.
Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z makiem? Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól. Dodaj roztrzepane jajka, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciasto drożdżowe przełóż na oprószony mąką stół i dobrze zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 60-90 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i posmaruj masą makową. Zwiń w roladę. Ostrym nożem krój plastry rolady o grubości około 2 cm. Gotowe ślimaczki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociśnij dłonią i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C.
Poniżej sprawdź jeszcze 30 przepisów z makiem:
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl