Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto ucierane:
- 6 dag margaryny
- 6 dag cukru pudru
- 10 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Na ciasto makowe:
- 1/2 szklanki białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 20 dag masła
- 20 dag gęstej marmolady
Na polewę:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik makowy!
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.
- Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy 18 na 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź umoczoną w zimnej wodzie łyżką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 10 minut.
- Na ciasto makowe białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Suche składniki wymieszaj i powoli wsyp delikatnie mieszając mikserem.
- Na koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 18 na 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Upieczone wystudź i przekrój na dwa cienkie blaty.
- Ugotuj z mleka i proszku budyniowego gęsty budyń, wystudź i zmiksuj z miękkim masłem.
- Na polewę połam czekoladę i rozpuść na parze razem ze śmietanką.
- W formie ułóż ciasto ucierane i posmaruj najpierw cienko marmoladą, a następnie 1/3 części kremu.
- Przykryj jednym blatem z ciasta makowego i znów posmaruj warstwą kremu.
- Przykryj drugim blatem makowym, dociśnij i posmaruj pozostałym kremem.
- Ciasto polej polewą czekoladową.