Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić warkocz makowy!
-
Masło utrzyj z cukrem i solą.
-
Dosyp do powstałej masy przesianą mąkę i drożdże.
-
Wszystko powoli wyrabiaj, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować.
-
Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, przykryj ściereczką.
-
Kiedy ciasto wyrośnie, rozłóż je na stolnicę i wałkuj w kształt prostokąta.
-
Masę makową rozłóż na całej powierzchni ciasta równomiernie, posyp żurawiną.
-
Zostaw po 2 cm z każdego brzegu.
-
Ciasto zawiń w rulon i przełóż na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu.
-
Rulon przekrój wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte.
-
Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplataj ze sobą, obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz.
-
Tak przygotowany warkocz przenieś z papierem na blachę.
-
Piecz do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
-
Cukier puder wymieszaj wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru.
-
Posmaruj nim wierzch ciasta.
-
Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
Materiały prasowe, Bakalland
Zobacz więcej słodkich przepisów: