Jak zrobić sakiewki z makiem - przepis składniki i przygotowanie

Nie tylko na Wigilię!
/ 22.12.2015 03:19
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić sakiewki z makiem - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru brązowego
  • łyżka cukru wanilinowego

Na nadzienie:

  • 40 dag gotowej masy makowej
  • 5 dag rodzynek
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sakiewki z makiem!

  1. Do podanych składników na ciasto dolej 3 łyżki wody i zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek.
  4. Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 12 cm.
  5. Na środek każdego nakładaj masę makową oraz dodatkowo rodzynki wcześniej namoczone w wodzie lub rumie.
  6. Delikatnie sklejaj, formując sakiewki.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.

Zobacz więcej słodkich przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS