Przygotowanie:
Zobacz przepis na leguminę makową, która z pewnością oczaruje twoich gości. Zamiast typowego ciasta z makiem przygotuj nasz deser!
-
Śmietankę wymieszaj z cukrem waniliowym i łyżką cukru pudru.
-
Migdały posiekaj.
-
Mak zalej wrzącą wodą, odstaw na półtorej godziny, dwukrotnie zmiel.
Śląski kołacz z makiem - przepis
-
Wymieszaj z pozostałą częścią cukru pudru i migdałami.
-
Bułkę pozbaw skórki i pokrój w kostkę.
-
Warstwę bułki rozłóż w misce, na niej ułóż warstwę masy makowej. Układaj warstwy aż do wyczerpania składników.
Łamańce z makiem - przepis
-
Polej śmietanką z cukrem.
-
Schładzaj przez 3-4 godziny w lodówce.
-
Salaterkę przykryj talerzem, odwróć i wyjmij na talerz.