Rolada makowa z galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Nie przepadasz za tradycyjnym makowcem? Wypróbuj naszą roladę makową z galaretką i masą budyniową!
Weronika Kwaśniak / 29.11.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada makowa z galaretką - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 8 dag mąki
  • 12,5 dag cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki maku

Na krem:

  • 2 budynie truskawkowe
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę makową z galaretką i masą budyniową! Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym makowcem, może przekonasz się do naszej wersji?

  1. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i mak. Wymieszaj.
  2. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
  3. Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rolada z galaretką i kremową masą - przepis

  1. Wyjmij, przykryj wilgotną ściereczką i zwiń roladę.
  2. Ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru, wystudź.
  3. Miękkie masło ubij, dodając po łyżce wystudzony budyń i nieprzerwanie miksując.
  4. Galaretkę rozpuść w połowie wody i wystudź.
  5. Wystudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę i papier.
  6. Na cieście rozsmaruj najpierw przestudzony krem budyniowy, a następnie lekko tężejącą galaretkę.

Rolada czekoladowa z pomarańczami - przepis

  1. Roladę zwiń dość ściśle i ułóż, tak by zakończenie rolady znajdowało się na spodzie.
  2. Zawiń w papier i odłóż na całą noc do lodówki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA