Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 8 dag mąki
- 12,5 dag cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżki maku
Na krem:
- 2 budynie truskawkowe
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 15 dag masła
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę makową z galaretką i masą budyniową! Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym makowcem, może przekonasz się do naszej wersji?
- Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i mak. Wymieszaj.
- Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Rolada z galaretką i kremową masą - przepis
- Wyjmij, przykryj wilgotną ściereczką i zwiń roladę.
- Ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru, wystudź.
- Miękkie masło ubij, dodając po łyżce wystudzony budyń i nieprzerwanie miksując.
- Galaretkę rozpuść w połowie wody i wystudź.
- Wystudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę i papier.
- Na cieście rozsmaruj najpierw przestudzony krem budyniowy, a następnie lekko tężejącą galaretkę.
Rolada czekoladowa z pomarańczami - przepis
- Roladę zwiń dość ściśle i ułóż, tak by zakończenie rolady znajdowało się na spodzie.
- Zawiń w papier i odłóż na całą noc do lodówki.