CIASTO DROŻDŻOWE: ciasto drożdżowe przepis - zobacz wszystkie

ciasto drożdżowe fot. Fotolia
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej lubianych wypieków. Jak je przygotować? Mamy aż 30 przepisów!
Weronika Kwaśniak / 15.03.2017 12:01
ciasto drożdżowe fot. Fotolia

Ciasto drożdżowe to wypiek, którego smak kojarzy się wszystkim z dzieciństwem. W porównaniu do wielu innych deserów, ciasto drożdżowe nie zawiera w sobie zbyt dużo cukru, a jego podstawą jest mąka, mleko i drożdże, którym zawdzięcza swoją niepowtarzalną konsystencję. Ciasto drożdżowe można serwować nie tylko na słodko - jest przecież podstawą również do przyrządzenia pasztecików, kulebiaków, racuchów lub spodu do pizzy. Placek drożdżowy najczęściej serwuje się z kruszonką i owocami sezonowymi - np. jagodami lub malinami.

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami

Oto składniki na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami:

Na zaczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml ciepłego mleka

Na ciasto:

  • 70 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • kilka łyżek oleju
  • 40 dag jagód

Na kruszonkę do ciasta drożdżowego:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżki masła

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami? Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i mleko, mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, mleko i przygotowany rozczyn, mieszaj, aż składniki się połączą, wówczas przełóż ciasto drożdżowe na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez chwilę. Wyrobione ciasto skrop olejem i przełóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na 50-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie przełóż ciasto drożdżowe do formy (40 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Umyte i osuszone jagody ułóż na cieście, dość mocno je wgniatając. Przygotuj kruszonkę - w małej misce umieść mąkę, cukier i masło, palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną ,,okruchy". Gotową kruszonką posyp ciasto. Piecz ciasto drożdżowe przez 35 minut w 180 stopniach C.

Zobacz 30 przepisów z jagodami

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Oto składniki na ciasto drożdżowe z owocami:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 7 dag masła
  • jajko

Na kruszonkę do ciasta drożdżowego:

  • 15 dag maki
  • 6 dag cukru
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami? Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Zobacz jeszcze 51 przepisów ze śliwkami

Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto drożdżowe. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Na kruszonkę połącz wszystkie podane składniki i wstaw do lodówki.

Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułóż na wierzchu ciasta. Posyp cukrem, a następnie kruszonką. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach C.

Zobacz więcej przepisów na desery

Poniżej znajdziesz jeszcze 30 przepisów na ciasto drożdżowe:

Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc
Łatwy przepis na babkę drożdżową z kremem - ten wypiek na pewno uda się doskonale. Krem przygotujesz z serka mascarpone, połączonego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Placek Trzech Króli - przepis składniki i przygotowanie
Placek Trzech Króli - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe ciasto, wzbogacone smakiem migdałów i rodzynek: oto pyszny placek Trzech Króli!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga dużo pracy, ale po upieczeniu będzie świeże nawet przez tydzień.
Ciasto drożdżowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto drożdżowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Korzystajmy z sezonu na te pyszne owoce! Ciasto drożdżowe z morelami to kuszący hit lipca!
Jak zrobić struclę ze śliwkami - przepis
Jak zrobić struclę ze śliwkami - przepis
Nasz ulubiony przysmak ze śliwkami!
Szybkie ciasto drożdżowe - przepis składniki i przygotowanie
Szybkie ciasto drożdżowe - przepis składniki i przygotowanie
Z jabłkami! Wyjątkowo proste do przygotowania. Delikatne i puszyste.
Chałka drożdżowa - przepis składniki i przygotowanie
Chałka drożdżowa - przepis składniki i przygotowanie
Możesz ją również udekorować lukrem!
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Pyszne ciasto drożdżowe z przepisu jak od babci!
Placek drożdżowy z wiśniami
Placek drożdżowy z wiśniami
Z lekką cytrynową nutką!
Babka drożdżowa na Wielkanoc - przepis
Babka drożdżowa na Wielkanoc - przepis
Babka drożdżowa to ciasto, które od wieków znajduje się na naszych wielkanocnych stołach. Nie może jej zabraknąć także podczas tegorocznych świąt!
Ciasto drożdżowe z owocami - przepis
Ciasto drożdżowe z owocami - przepis
Ciasto drożdżowe z owocami można dodatkowo polukrować i posypać płatkami migdałowymi. Przygotuj pyszną Wielkanoc!
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Jeśli nie masz świeżych wiśni, możesz zastąpić je mrożonymi!
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis
Ciasto drożdżowe z kruszonką to jedno z ulubionych ciast Polaków!
Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Ciasta drożdżowe można podawać o każdej porze roku. Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ślimakowe.

Redakcja poleca

REKLAMA