Ciasto drożdżowe to wypiek, którego smak kojarzy się wszystkim z dzieciństwem. W porównaniu do wielu innych deserów, ciasto drożdżowe nie zawiera w sobie zbyt dużo cukru, a jego podstawą jest mąka, mleko i drożdże, którym zawdzięcza swoją niepowtarzalną konsystencję. Ciasto drożdżowe można serwować nie tylko na słodko - jest przecież podstawą również do przyrządzenia pasztecików, kulebiaków, racuchów lub spodu do pizzy. Placek drożdżowy najczęściej serwuje się z kruszonką i owocami sezonowymi - np. jagodami lub malinami.
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami
Oto składniki na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami:
Na zaczyn:
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml ciepłego mleka
Na ciasto:
- 70 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 4 jajka
- 200 ml letniego mleka
- kilka łyżek oleju
- 40 dag jagód
Na kruszonkę do ciasta drożdżowego:
- 8 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami? Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i mleko, mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, mleko i przygotowany rozczyn, mieszaj, aż składniki się połączą, wówczas przełóż ciasto drożdżowe na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez chwilę. Wyrobione ciasto skrop olejem i przełóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na 50-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto drożdżowe do formy (40 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Umyte i osuszone jagody ułóż na cieście, dość mocno je wgniatając. Przygotuj kruszonkę - w małej misce umieść mąkę, cukier i masło, palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną ,,okruchy". Gotową kruszonką posyp ciasto. Piecz ciasto drożdżowe przez 35 minut w 180 stopniach C.
Zobacz 30 przepisów z jagodami
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami
Oto składniki na ciasto drożdżowe z owocami:
- 50 dag mąki
- 5 dag świeżych drożdży
- 10 dag cukru
- szklanka mleka
- 7 dag masła
- jajko
Na kruszonkę do ciasta drożdżowego:
- 15 dag maki
- 6 dag cukru
- 10 dag masła
Dodatkowo:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami? Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zobacz jeszcze 51 przepisów ze śliwkami
Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto drożdżowe. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Na kruszonkę połącz wszystkie podane składniki i wstaw do lodówki.
Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułóż na wierzchu ciasta. Posyp cukrem, a następnie kruszonką. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach C.
Zobacz więcej przepisów na desery