Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- 10 dag cukru pudru + 1 łyżka
- 50 g masła
- 40 dag mąki
- łyżeczka cynamonu
- 1 roztrzepane jajko
- pół łyżeczki soli
- 700 g masy makowej
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Drożdże pokrusz na drobno.
2. Ciepłe mleko, łyżkę cukru pudru i drożdże wymieszaj.
3. Miskę nakryj ściereczką i odstaw masę, aż drożdże zaczną pączkować.
4. Masło, mąkę, cukier puder, cynamon, jajko i sól wymieszaj.
5. Do masy dodaj masę mleczno-drożdżową, wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto.
6. Jeśli masa będzie zbytnio się kleić, dodawaj więcej mąki.
7. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 20 minut).
8. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości 30x20 cm.
9. Rozsmaruj na nim masę makową.
10. Posyp orzechami i zawiń w rulon.
11. Rulonik pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Materiały prasowe, Bakalland
2. Ciepłe mleko, łyżkę cukru pudru i drożdże wymieszaj.
3. Miskę nakryj ściereczką i odstaw masę, aż drożdże zaczną pączkować.
4. Masło, mąkę, cukier puder, cynamon, jajko i sól wymieszaj.
5. Do masy dodaj masę mleczno-drożdżową, wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto.
6. Jeśli masa będzie zbytnio się kleić, dodawaj więcej mąki.
7. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 20 minut).
8. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości 30x20 cm.
9. Rozsmaruj na nim masę makową.
10. Posyp orzechami i zawiń w rulon.
11. Rulonik pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Materiały prasowe, Bakalland