Przygotowanie:
Chcesz przyrządzić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa z pewnością będzie smakować wszystkim!
-
Żółtka ubij na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym.
-
Drożdże pokrusz, zalej ciepłym mlekiem, dodaj 1/2 szklanki mąki, odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut. Postaw w ciepłym miejscu. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące - zabije drożdże.
-
Do żółtek dodaj zaczyn.
-
Ciągle miksując, dodaj olej, porcjami wsypuj mąkę.
Ciasta z makiem - 25 przepisów
-
Ciasto przełóż na blat, zagnieć, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
-
Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
-
Wytnij z niego 2 identyczne koła (np. za pomocą miski).
-
Jeden placek posmaruj masą makową.
-
Przykryj drugim plackiem.
-
Na środek koła utworzonego z placków postaw do góry szklankę.
Kutia - przepis Ani Starmach
-
Pokrój ciasto na równe trójkąty, zaczynając od środka, czyli krawędzi naczynia. Liczba powstałych trójkątów powinna być parzysta.
-
Chwyć po 2 trójkąty i wywiń je pod spód 2 razy, końce zlepiając razem. Tak powstanie ramię gwiazdy.
-
Zrób to samo z pozostałymi trójkątami.
-
Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.