Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag suchego maku
- 0,5 l mleka
- 8 jajek
- 20 dag cukru
- 6 łyżek miodu
- laska wanilii
- 20 dag migdałów
- kilka kropli olejku migdałowego
- 5 łyżek tartej bułki
- 15 dag rodzynek
- 10 dag suszonych śliwek
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort makowy z migdałami! Ten wykwintny wypiek pasuje na różne okazje - możesz zaserwować go na święta lub przygotować jubilatowi na imprezę urodzinową.
- Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 40 minut na małym ogniu.
- Zestaw z ognia, pozostaw na 2 godziny, by napęczniał.
- Odsącz, zmiel 2 razy w maszynce.
Ciasto serowo-makowe - przepis
- Utrzyj żółtka z cukrem, miodem i miąższem z laski wanilii.
- Dodaj do masy makowej, wymieszaj.
- Połowę migdałów zmiel, dodaj esencję migdałową, wymieszaj z masą makową.
- Śliwki posiekaj.
- Dodaj do masy tartą bułkę, rodzynki i śliwki.
- Na koniec dodaj delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszaj.
Ciasto z makiem - 17 przepisów
- Tortownicę natłuść, wysyp tartą bułką.
- Przełóż do niej masę.
- Wierzch posyp pozostałymi migdałami (możesz je przekroić na połówki).
- Piecz przez 50 minut w 200°C.