Tort makowy z migdałami - przepis składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na staropolski przysmak - pyszny tort makowy z migdałami!
Weronika Kwaśniak / 26.10.2016 04:49
DRUKUJ PRZEPIS
Tort makowy z migdałami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag suchego maku
  • 0,5 l mleka
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek miodu
  • laska wanilii
  • 20 dag migdałów
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych śliwek
  • masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort makowy z migdałami! Ten wykwintny wypiek pasuje na różne okazje - możesz zaserwować go na święta lub przygotować jubilatowi na imprezę urodzinową.

  1. Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 40 minut na małym ogniu.
  2. Zestaw z ognia, pozostaw na 2 godziny, by napęczniał.
  3. Odsącz, zmiel 2 razy w maszynce.

Ciasto serowo-makowe - przepis

  1. Utrzyj żółtka z cukrem, miodem i miąższem z laski wanilii.
  2. Dodaj do masy makowej, wymieszaj.
  3. Połowę migdałów zmiel, dodaj esencję migdałową, wymieszaj z masą makową.
  4. Śliwki posiekaj.
  5. Dodaj do masy tartą bułkę, rodzynki i śliwki.
  6. Na koniec dodaj delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszaj.

Ciasto z makiem - 17 przepisów

  1. Tortownicę natłuść, wysyp tartą bułką.
  2. Przełóż do niej masę.
  3. Wierzch posyp pozostałymi migdałami (możesz je przekroić na połówki).
  4. Piecz przez 50 minut w 200°C.
DRUKUJ PRZEPIS