KUCHNIA POLSKA: ciasta, zupy i dania obiadowe

Bigos ze słodkiej kapusty fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Kuchnia polska to pyszne i sycące dania, które kojarzą nam się z klasycznymi potrawami mącznymi i mięsnymi – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 23.08.2017 14:33
Bigos ze słodkiej kapusty fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kuchnia polska kojarzy się z tradycyjnymi daniami opierającymi się na mące, ziemniakach lub kapuście. Sycący bigos lub pożywne gołąbki w sosie pomidorowym cieszą się uznaniem Polaków od lat. Kremowe desery, w tym ciężkie i wykwintne serniki nadają szyku na każdym przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym. Zobacz jak przygotować doskonałe dania kuchni polskiej!

Kuchnia polska: ciasta

Sernik: przepis

Oto składniki na tradycyjny polski sernik:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilogram twarogu
  • kwaśna śmietana

Jak zrobić tradycyjny polski sernik?

Do miksera wrzucamy mąkę, cukier, masło oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy na wysokich obrotach miksera do uzyskania zwartej masy. W osobnej misce miksujemy śmietanę z jajkami do uzyskania puszystej masy. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Łączymy z masą jajeczną. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto na spód. Wylewamy masę serową. Całość pieczemy przez 60 minut. Tak przyrządzony sernik możemy udekorować klasyczną skórką pomarańczową lub kawałkami startej czekolady.

Kuchnia polska: zupy

Zupa pomidorowa: przepis

Oto składniki na zupę pomidorową:

  • 10 małych pomidorów
  • średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • makaron wstążki

Jak zrobić zupę pomidorową?

Pomidory gotujemy w dużym garnku razem z wcześniej pokrojoną cebulą i masłem. Po 20 minutach przecieramy całość przez sitko do garnka. Wlewamy bulion warzywny lub drobiowy. Zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Zupę pomidorową podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Polskie dania obiadowe

Gołąbki: przepis

Oto składniki na polskie gołąbki:

  • biała kapusta
  • średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • szklanka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • passata pomidorowa

Jak zrobić gołąbki?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kapustę dokładnie wydrążamy i odrywamy liście. Przemywamy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wysuszenia. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy liście kapusty do zmięknięcia na 10 minut. W misce mieszamy mięso wołowe z wcześniej ugotowanym i ostudzonym ryżem. Przeciskamy czosnek przez praskę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Tworzymy niewielkie kotlety z mięsa i owijamy w liście kapusty. Układamy kolejno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy passatą pomidorową. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowane gołąbki świetnie smakują z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA