Kuchnia polska kojarzy się z tradycyjnymi daniami opierającymi się na mące, ziemniakach lub kapuście. Sycący bigos lub pożywne gołąbki w sosie pomidorowym cieszą się uznaniem Polaków od lat. Kremowe desery, w tym ciężkie i wykwintne serniki nadają szyku na każdym przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym. Zobacz jak przygotować doskonałe dania kuchni polskiej!
Kuchnia polska: ciasta
Sernik: przepis
Oto składniki na tradycyjny polski sernik:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 2 jajka
- 2,5 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilogram twarogu
- kwaśna śmietana
Jak zrobić tradycyjny polski sernik?
Do miksera wrzucamy mąkę, cukier, masło oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy na wysokich obrotach miksera do uzyskania zwartej masy. W osobnej misce miksujemy śmietanę z jajkami do uzyskania puszystej masy. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Łączymy z masą jajeczną. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto na spód. Wylewamy masę serową. Całość pieczemy przez 60 minut. Tak przyrządzony sernik możemy udekorować klasyczną skórką pomarańczową lub kawałkami startej czekolady.
Kuchnia polska: zupy
Zupa pomidorowa: przepis
Oto składniki na zupę pomidorową:
- 10 małych pomidorów
- średnia cebula
- 3 łyżki masła
- bulion warzywny lub drobiowy
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki cukru
- makaron wstążki
Jak zrobić zupę pomidorową?
Pomidory gotujemy w dużym garnku razem z wcześniej pokrojoną cebulą i masłem. Po 20 minutach przecieramy całość przez sitko do garnka. Wlewamy bulion warzywny lub drobiowy. Zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Zupę pomidorową podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Polskie dania obiadowe
Gołąbki: przepis
Oto składniki na polskie gołąbki:
- biała kapusta
- średnia cebula
- 3 łyżki masła
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- szklanka ryżu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- passata pomidorowa
Jak zrobić gołąbki?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kapustę dokładnie wydrążamy i odrywamy liście. Przemywamy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wysuszenia. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy liście kapusty do zmięknięcia na 10 minut. W misce mieszamy mięso wołowe z wcześniej ugotowanym i ostudzonym ryżem. Przeciskamy czosnek przez praskę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Tworzymy niewielkie kotlety z mięsa i owijamy w liście kapusty. Układamy kolejno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy passatą pomidorową. Pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowane gołąbki świetnie smakują z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl