Zupa pomidorowa to danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Dawniej żartowano, że gości w każdym domu co poniedziałek, przygotowywana na pozostałościach niedzielnego rosołu. Oprócz klasycznego przepisu na zupę pomidorową, w ostatnich latach zupa krem z pomidorów również jest często spotykaną wersją. Jak ugotować zupę pomidorową? Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem? Jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?
Przepis na zupę pomidorową z ryżem
Składniki na zupę pomidorową z ryżem to:
- 2 marchewki,
- skrzydło z indyka,
- kawałek selera,
- pietruszka,
- 3 duże pomidory,
- cebula,
- koperek,
- 10 dag ryżu,
- łyżka masła,
- 2 litry wody,
- pieprz,
- sól.
Jak zrobić pomidorową z ryżem? Skrzydło z indyka opłucz i oczyść. Zalej skrzydełko wodą i zagotuj. Odszumuj, dodaj sól i pieprz, gotuj przez 20 minut. Wszystkie warzywa oczyść, poobieraj i wypłucz. Pietruszkę, cebulę i seler pokrój w kostkę, a marchew w plasterki. Dodaj warzywa do mięsa, gotuj jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu.
Pomidory umyj i obierz ze skórki. Aby ułatwić sobie obieranie, możesz sparzyć je we wrzątku. Pokrój pomidory na kawałki. Ryż wypłucz, dodaj do zupy wraz z pomidorami. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw zupę pomidorową ponownie. Dodaj masło, zagotuj całość raz jeszcze. Serwuj z posiekanym koperkiem.
Co zrobić z pomidorów? 63 przepisy z pomidorami
Przepis na zupę krem z pomidorów
Oto składniki na zupę krem z pomidorów:
- 700 ml bulionu,
- cebula,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pietruszka,
- 6 dużych pomidorów,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz,
- kilka gałązek świeżej bazylii.
Jak zrobić pomidorową zupę krem? Czosnek i cebulę posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój na plasterki i dodaj do cebuli oraz czosnku. Smaż razem przez 5 minut, często mieszając.
Pomidory umyj, usuń szypułki i skórę. Możesz sparzyć je we wrzątku, aby skórka łatwiej odchodziła. Pokrój na kawałki, dodaj do garnka i smaż przez 2 minuty razem z pozostałymi warzywami. Teraz całość zalej gorącym bulionem, zagotuj. Dopraw pomidorową ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Gotuj przez 15-20 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Potem zupę zblenduj, dodając do niej też listki świeżej bazylii. Zupę pomidorową serwuj ze śmietaną, grzankami i bazylią.
Poniżej znajdziesz jeszcze 20 innych przepisów na pomidorową. Polecamy np. pomidorową z makaronem, zupę pomidorową na rosole, zupę ze świeżych pomidorów.
Sprawdź więcej przepisów na zupy redakcji Polki.pl