Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić gołąbki z czerwonej kapusty? Wyglądają o wiele efektowniej niż te tradycyjne!
Weronika Kwaśniak / 01.02.2017 05:52
DRUKUJ PRZEPIS
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kapusta czerwona średniej wielkości
  • czubata szklanka ryżu
  • 50 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko
  • bulion drobiowy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gołąbki z czerwonej kapusty - ta wersja może niewiele różni się od tradycyjnej, ale wygląda dość nietypowo!

  1. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą.
  2. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
  3. Wyjmij, osącz na sicie i lekko przestudź.
  4. Następnie delikatnie zdejmij 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. 

Gołąbki bez zawijania - przepis video

  1. Liście włóż na chwilę do lekko zakwaszonej wody (np. z cytryną). Dzięki temu kapusta będzie mieć naprawdę piękny kolor!
  2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, osącz.
  3. Cebulę posiekaj.
  4. Na oleju przesmaż cebulę.
  5. W misce wymieszaj mięso, cebulę i ryż, dodaj jajko i wyrób na masę.

Gołąbki w sosie pomidorowym

  1. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na liściach kapusty połóż porcje mięsa i zawiń. 
  3. Włóż do dużego płaskiego garnka, zalej bulionem, tak aby gołąbki były lekko zanurzone w płynie.
  4. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA