Składniki:
- kapusta czerwona średniej wielkości
- czubata szklanka ryżu
- 50 dag mięsa mielonego
- cebula
- jajko
- bulion drobiowy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gołąbki z czerwonej kapusty - ta wersja może niewiele różni się od tradycyjnej, ale wygląda dość nietypowo!
- Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą.
- Gotuj pod przykryciem 20 minut.
- Wyjmij, osącz na sicie i lekko przestudź.
- Następnie delikatnie zdejmij 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić.
Gołąbki bez zawijania - przepis video
- Liście włóż na chwilę do lekko zakwaszonej wody (np. z cytryną). Dzięki temu kapusta będzie mieć naprawdę piękny kolor!
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, osącz.
- Cebulę posiekaj.
- Na oleju przesmaż cebulę.
- W misce wymieszaj mięso, cebulę i ryż, dodaj jajko i wyrób na masę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na liściach kapusty połóż porcje mięsa i zawiń.
- Włóż do dużego płaskiego garnka, zalej bulionem, tak aby gołąbki były lekko zanurzone w płynie.
- Duś pod przykryciem przez 20 minut.