Zupa pomidorowa z ryżem - przepis składniki i przygotowanie

Lekkostrawna, a jednocześnie sycąca!
Weronika Kwaśniak / 11.07.2014 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa pomidorowa z ryżem - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 185 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag ryżu
  • koperek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę pomidorową z ryżem!

  1. Skrzydło oczyść (z razie potrzeby usuń resztki piór), opłucz.
  2. Zalej 2 l zimnej wody, zagotuj.
  3. Zdejmij szumowinę, dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 20 min.
  4. Warzywa oczyść, obierz, opłucz.
  5. Marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę i seler w kostkę, a cebulę w piórka.
  6. Dodaj je do gotującego się mięsa, gotuj ok. 20 min.
  7. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.
  8. Ryż opłucz, dodaj do zupy razem z pomidorami.
  9. Całość gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  10. Zupę dopraw do smaku.
  11. Dodaj masło, zagotuj.
  12. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Sprawdź inne przepisy na lekkie dania:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA