Bigos ze śliwkami - sprawdzony przepis

Bigos ze śliwkami i suszonymi grzybami to jedno z tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Chociaż ze względu na dodatek mięsa raczej nie serwujemy go do wigilijnej wieczerzy, świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad. Bazą jest 2 kg kiszonej kapusty, a także łopatka wieprzowa i kiełbasa zwyczajna.
Weronika Kwaśniak / 19.11.2020 04:02
DRUKUJ PRZEPIS
Bigos ze śliwkami - sprawdzony przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • cebula,
  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • 40 dag kiełbasy zwyczajnej,
  • garść suszonej włoszczyzny,
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 15 dag suszonych śliwek,
  • olej do smażenia,
  • majeranek,
  • kminek,
  • liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3-4 ziarenka jałowca,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Bigos ze śliwkami, suszonymi grzybami i mięsem, najlepiej przygotować kilka dni przed podaniem. Dzięki temu można uzyskać pełnię jego smaku.

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę.
  3. Kapustę opłucz, odciśnij, poszatkuj, dodaj do cebuli.
  4. Zalej 2 szklankami wody.
  5. Dodaj suszoną włoszczyznę, opłukane grzyby oraz listki laurowe, ziarenka jałowca, pieprzu i ziela angielskiego.
  6. Przypraw majerankiem, kminkiem i oraz solą.
  7. Przykryj i duś około 45 minut.
  8. W tym czasie mięso pokrój w kostkę, porcjami podsmaż na oleju, razem z tłuszczem dodaj do kapusty.
  9. Następnie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i też dorzuć do bigosu ze śliwkami. Wlej wino.
  10. Bigos duś 2-3 godziny, często mieszając. Na 30 minut przed końcem duszenia dodaj śliwki. Bigos ze śliwkami gotowy!

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.01.2012 przez Irenę Piotrak

Zobacz więcej świątecznych przepisów:
Makaron z makiem i bakaliami
Pstrąg na Wigilię
Mięsa pieczone na święta
Jak przygotować karpia na Wigilię?
Kapusta z fasolą i grzybami

DRUKUJ PRZEPIS