Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty,
- cebula,
- 60 dag łopatki wieprzowej,
- 40 dag kiełbasy zwyczajnej,
- garść suszonej włoszczyzny,
- szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 15 dag suszonych śliwek,
- olej do smażenia,
- majeranek,
- kminek,
- liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 3-4 ziarenka jałowca,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Bigos ze śliwkami, suszonymi grzybami i mięsem, najlepiej przygotować kilka dni przed podaniem. Dzięki temu można uzyskać pełnię jego smaku.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę.
- Kapustę opłucz, odciśnij, poszatkuj, dodaj do cebuli.
- Zalej 2 szklankami wody.
- Dodaj suszoną włoszczyznę, opłukane grzyby oraz listki laurowe, ziarenka jałowca, pieprzu i ziela angielskiego.
- Przypraw majerankiem, kminkiem i oraz solą.
- Przykryj i duś około 45 minut.
- W tym czasie mięso pokrój w kostkę, porcjami podsmaż na oleju, razem z tłuszczem dodaj do kapusty.
- Następnie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i też dorzuć do bigosu ze śliwkami. Wlej wino.
- Bigos duś 2-3 godziny, często mieszając. Na 30 minut przed końcem duszenia dodaj śliwki. Bigos ze śliwkami gotowy!
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.01.2012 przez Irenę Piotrak
Zobacz więcej świątecznych przepisów:
Makaron z makiem i bakaliami
Pstrąg na Wigilię
Mięsa pieczone na święta
Jak przygotować karpia na Wigilię?
Kapusta z fasolą i grzybami