Krewetki można, bez zbędnej przesady, określić jako najbardziej znane i najczęściej spożywane owoce morza. Ich smak jest wyjątkowo delikatny, a przyrządzenie stosunkowo proste. Nie musisz przygotowywać skomplikowanych dań - wystarczy np. podpiec je w piekarniku z dodatkiem czosnku i cebuli, a także przypraw. Krewetki z czosnkiem nie są jednak jedynym pomysłem: możesz też przyrządzić np. makaron z krewetkami lub sałatkę.
Przepis na krewetki z chili i limonką
Oto składniki na krewetki z chili i limonką:
- 50 dag dużych krewetek,
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z dwóch limonek,
- 3 łyżki masła,
- posiekana kolendra lub natka,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić krewetki z chili i limonką? Krewetki polej sokiem z limonki, odstaw na 20 minut. Na rozpuszczonym maśle podsmaż posiekany czosnek oraz chili. Dodaj osączone krewetki, oprósz całość solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut uważając, aby krewetki nie stały się twarde. Posyp natką oraz polej sokiem z pozostałej limonki.
Przepis na pierożki Dim Sum z krewetkami
Oto składniki na pierożki z krewetkami:
Na ciasto:
- 25 dag mąki,
- jajko,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- łyżka masła,
- 25 g drożdży
Na nadzienie:
- 15 dag obranych krewetek,
- 25 dag warzywnej mieszanki chińskiej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki octu ryżowego,
- 2 łyżki oleju,
- sos sojowy do maczania.
Jak zrobić pierożki z krewetkami? Wodę podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej. Wbij jajko i dodaj roztopione masło. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj nadzienie: na rozgrzanym oleju podsmaż mieszankę chińską. Dodaj posiekane krewetki. Dopraw sosem sojowym i octem. Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i jeszcze raz zagnieć. Rozwałkuj na półcentymetrowy placek i wycinaj metalową obręczą krążki o średnicy 9-10 cm. Na środku każdego placka połóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep u góry. Pierożki z krewetkami przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 20 minut.
Gdy pierożki podrosną, ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez mniej więcej 15 minut. Podawaj z sosem sojowym.
Przepis na sałatkę z krewetkami
Oto składniki na sałatkę z krewetkami:
- 300 g krewetek koktajlowych bez zalewy,
- 1 melon,
- 1 awokado,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 sałaty,
- listki świeżej mięty do dekoracji
Na sos koktajlowy:
- 1 szklanka majonezu,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- sok z limonki,
- tabasco,
- 100 ml koniaku,
- sól,
- biały pieprz.
Jak zrobić sałatkę z krewetkami? Wszystkie składniki sosu do sałatki zmiksuj, dopraw do smaku. Awokado i melona obierz, pokrój w kostkę. Przełóż je do miski, skrop sokiem z cytryny. Dodaj krewetki i sos,
dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę z krewetkami podaj na sałacie z dodatkiem świeżych listków mięty.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl