Sajgonki – najprostsze przepisy wegański i z krewetkami

sajgonki fot. Fotolia
Oto dwa proste przepisy na zdrowe sajgonki, które przygotujesz w kilkanaście minut!
Marta Słupska / 08.06.2016 11:26
sajgonki fot. Fotolia

Sajgonki to tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Ich ogromną zaletą jest różnorodność – w papier ryżowy możemy bowiem zawinąć prawie wszystko: warzywa, mięso czy owoce morza, możemy je przygotować na zimno lub na ciepło, zdrowe (pieczone lub bez obróbki) i nieco mniej – smażone. Oto nasze ulubione przepisy na sajgonki, które zrobimy we własnej kuchni w zaledwie kilkanaście minut!

Sajgonki bez smażenia – wersja wegańska

To chyba najłatwiejszy przepis na sajgonki – wyśmienity jako przekąska do pracy lub niedrogie, ale ciekawe danie, które możemy zaserwować gościom. Ich przygotowanie zajmie nam co najwyżej 15 minut!

Potrzebujemy:

  • papier ryżowy,
  • marchew,
  • zielony ogórek,
  • cienki makaron ryżowy.

Papier ryżowy należy lekko namoczyć, aby zmiękł. Marchew obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Ogórek myjemy i również bardzo cienko kroimy w paski. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wszystkie składniki kładziemy na brzegu papieru ryżowego i zawijamy tak, jak na poniższym filmie. Tak przygotowane sajgonki najlepiej jeść, maczając w sosie chili – pikantnym lub słodko-kwaśnym.

Zobacz też: Jak zrobić sos do sajgonek?

Sajgonki bez smażenia – wersja z krewetkami

Ta wersja sajgonek nie wymaga smażenia, ale jest nieco bardziej treściwa i wymaga większej ilości składników do przygotowania niż opisana wcześniej wegańska. Krewetkę możemy tutaj zastąpić każdym innym mięsem, np. kurczakiem lub wołowiną.

Potrzebujemy:

  • warzywa, np., marchew, seler, pietruszkę, pieczarki, paprykę,
  • krewetki – mogą być koktajlowe,
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, imbir,
  • sos sojowy,
  • papier ryżowy,
  • grzyby mun.

Grzyby mun moczymy 20 minut. Warzywa i grzyby kroimy w cienkie paski, a krewetki kroimy w cząstki lub przekrajamy na pół. Wszystkie składniki dusimy w woku aż zmiękną, możemy dodać do nich sos sojowy. Doprawiamy do smaku i układamy na zwilżonym papierze ryżowym. Zawijamy zgodnie z instrukcją pokazaną na filmie.

Tak przygotowane sajgonki będą pyszne zarówno w takiej formie (bez dodatkowej obróbki), jak i upieczone – możemy piec je 15-20 minut w 180 stopniach).

Jak zawijać sajgonki?

Zawijanie sajgonek jest bardzo proste, jednak trudno ten proces opisać. Jeśli chcesz zobaczyć, jak to zrobić, obejrzyj poniższe video!

Zobacz też: Jak zrobić kurczaka po wietnamsku?

Redakcja poleca

REKLAMA