Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1/2 opakowania szpinaku
- 200 g obranych krewetek
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- odrobina chili
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z grillowanymi krewetkami i szpinakiem!
- Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu.
- Grilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony), na koniec posól.
- Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki.
- Taką kompozycję podaj z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki.
Przygotowanie sosu:
- Zmieszaj składniki: 10 łyżek oliwy z oliwek, pół garści natki pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.