Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag średnich mrożonych krewetek
- sok z cytryny
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 pomidory
- 2 łyżki oleju
- pół pęczka świeżej kolendry
- pół pęczka natki pietruszki
- mała papryczka chili
- szklanka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pikantne krewetki!
- Krewetki rozmroź (w miseczce zalej je zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, opłucz, oczyść).
- Skrop mocno krewetki sokiem z cytryny, oprósz solą, odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Warzywa przesmaż razem na oleju, smaż około 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Dodaj krewetki, posiekaną natkę i kolendrę oraz chili (żeby potrawa nie była bardzo ostra, przed posiekaniem usuń z papryczki nasionka).
- Smaż całość 5 minut na średnim ogniu.
- Dodaj mleczko kokosowe, całość zagotuj i gotuj potem jeszcze 2-3 minuty, aby powstał gęsty sos.
- Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
- Potrawę podawaj np. z bagietką albo z tymbalikami z białego ryżu (do małej kokilki włóż gotowany ryż, ugnieć go, odwróć naczynie do góry nogami i wyłóż na talerz ryżową babeczkę).