Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 16 średniej wielkości świeżych (lub mrożonych), niegotowanych krewetek
- 4 plastry ananasa
- ząbek czosnku
- gałązka selera
- limonka
- imbir
- oliwa
- papryczka chili
- sól
Przygotowanie:
- Z przeciętej papryczki chili usuń pestki i drobniutko ją posiekaj. Limonkę wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Czosnek przepuść przez praskę.
- Zrób marynatę z soku i skórki z limonki, przypraw i 2 łyżek oliwy. Włóż do niej krewetki (mrożone wcześniej rozmroź i odsącz), pokrojone w niewielkie wachlarzyki ananasy oraz pociętą na kawałki gałązkę selera. Odstaw na 30 min w chłodne miejsce.
- Składniki nabij na drewniane lub metalowe szpadki i piecz 3–4 min z każdej strony.