Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dużych surowych (szarych) krewetek lub langustynek
- pietruszka pęczek
- cukier 2 łyżki
- sól łyżeczka
- cytryna do serwowania potrawy
Na różowy sos do krewetek:
- majonez 10 łyżek
- dobry keczup 7 łyżek
- whiskey lub Brandy do smaku
- tabasco do smaku
- sól, cukier, sok z pomarańczy do smaku
Przygotowanie:
Poznaj przepis na krewetki według Magdy Gessler!
- Zagotować wodę z łodyżkami pietruszki, cukrem i solą. Listki posiekać. Wrzucać po kilka krewetek do wrzątku, żeby nie obniżać temperatury. Gotować 3 minuty. Wyjąć posypać siekaną pietruszką.
- Składniki sosu wymieszać i doprawić. Podawać krewetki z sosem i schłodzonym białym winem. Każdy sam obiera skorupiaka, macza w sosie i zjada ze smakiem oblizując palce.
- Krewetki można też grilować w specjalnym koszyczku.