Składniki:
- 30 dag mrożonych krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone grejpfruty
- łyżka rzeżuchy
- 4 listki sałaty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Krewetki rozmroź, opłucz, osącz. Wymieszaj z sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 min.
- Grejpfruty dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Każdy przekrój w poprzek na połowę. Za pomocą spiczastego noża z każdej połówki wytnij większą część miąższu, tak by pozostały miseczki z centymetrową ścianką. Z wydrążonego miąższu usuń błonki, pokrój go w kostkę.
- Krewetki smaż na rozgrzanym oleju 2–3 min. Dodaj je razem z sosem do pokrojonego grejpfruta. Mieszanką napełnij połówki owoców. Udekoruj rzeżuchą i sałatą.