Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Krewetki:
- duże krewetki
- oliwa
- pieprz cytrynowy
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
Sola:
- 6 filetów z soli
- 4 łyżki rozgrzanego masła (konsystencja śmietany)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Zrobić marynatę z oliwy, pieprzu i przeciśniętego przez praske czosnku. Włożyć krewetki i odstawić na godzinę do lodówki.
- Odsączone krewetki ułożyć na tackach aluminiowych do grillowania i piec na rozgrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Po usunięciu skorupek mocno skropić sokiem cytrynowym.
- Rybę opłukać, osuszyć posmarować z obu stron roztopionym masłem, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Ułożyć na rozgrzanym grillu, piec po 4 minuty z każdej strony. Krewetki z grilla przełożyć na ogrzany półmisek, obficie skropić sokiem z cytryny.