Peruwiańska zupa z krewetek - chupe de camarones

Peruwiańska zupa z krewetek - chupe de camarones.
Peruwiańska kuchnia może poszczycić się bogactwem smaków, mimo wszystko znana jest głównie z owoców morza i przygotowanych z nich dań. Jedną z popularniejszych potraw, która znalazła się na liście „7 najwspanialszych dań Peru” jest właśnie tytułowe chupe de camarones.
/ 15.09.2016 10:02
Peruwiańska zupa z krewetek - chupe de camarones.

Chupe de camarones, to nic innego jak pyszna, a przy tym pożywna, gęsta zupa z krewetek. Jest bardzo popularna wśród południowego regionu wybrzeża Peru. Potrawa ta pochodzi z miasta Arequipa i reprezentuje połączenie kuchni Afryki, Chin oraz Włoch. Jej głównymi składnikami są krewetki, ziemniaki, pomidory, ryż i kukurydza.

Jest to dosyć łatwe danie do odtworzenia w domu. Poniżej podajemy przepis na chupe de camarones, abyście sami mogli się przekonać, dlaczego znalazła się na liście „7 najwspanialszych dań Peru”.

Składniki:

  • 2kg krewetek
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty chili lub koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. Zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • ¼ szkl. długoziarnistego, białego ryżu
  • 1 szkl. kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szkl. rozdrobnionego koziego sera (Queso)
  • 1 szkl. skondensowanego, niesłodzonego mleka
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 1 łyżka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Oczyszczamy krewetki z muszli oraz głów i przechowujemy w lodówce
  2. Skorupy i głowy umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, aby pokryła zawartość rondla, a następnie doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  3. Gdy skorupy wypłynął podgrzewamy oliwę w dużym, żaroodpornym naczyniu, a następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gotujemy przez kilka minut
  4. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pastę chili lub koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez 10 minut często mieszając, aż cebula zmięknie.
  5. Przecedzamy bulion z krewetek przez sito o drobnych oczkach. Dodajemy do niego szklankę wody i mieszamy.
  6. Wlewamy bulion do mieszaniny z cebuli i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy groszek, ryż i kukurydzę. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez 10 minut
  7. Dodajemy sól i pokrojone kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki oraz ryż zmiękną. Dodaj krewetki, kozi ser. Wszystko duś od czasu do czasu mieszając. Gotuj przez ok. 4 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA