Chupe de camarones, to nic innego jak pyszna, a przy tym pożywna, gęsta zupa z krewetek. Jest bardzo popularna wśród południowego regionu wybrzeża Peru. Potrawa ta pochodzi z miasta Arequipa i reprezentuje połączenie kuchni Afryki, Chin oraz Włoch. Jej głównymi składnikami są krewetki, ziemniaki, pomidory, ryż i kukurydza.
Jest to dosyć łatwe danie do odtworzenia w domu. Poniżej podajemy przepis na chupe de camarones, abyście sami mogli się przekonać, dlaczego znalazła się na liście „7 najwspanialszych dań Peru”.
Składniki:
- 2kg krewetek
- 2 łyżki oliwy
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty chili lub koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. Zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- ¼ szkl. długoziarnistego, białego ryżu
- 1 szkl. kukurydzy
- 2 pomidory
- 500g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- ½ szkl. rozdrobnionego koziego sera (Queso)
- 1 szkl. skondensowanego, niesłodzonego mleka
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka pietruszki
Przygotowanie:
- Oczyszczamy krewetki z muszli oraz głów i przechowujemy w lodówce
- Skorupy i głowy umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, aby pokryła zawartość rondla, a następnie doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
- Gdy skorupy wypłynął podgrzewamy oliwę w dużym, żaroodpornym naczyniu, a następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gotujemy przez kilka minut
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pastę chili lub koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez 10 minut często mieszając, aż cebula zmięknie.
- Przecedzamy bulion z krewetek przez sito o drobnych oczkach. Dodajemy do niego szklankę wody i mieszamy.
- Wlewamy bulion do mieszaniny z cebuli i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy groszek, ryż i kukurydzę. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez 10 minut
- Dodajemy sól i pokrojone kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki oraz ryż zmiękną. Dodaj krewetki, kozi ser. Wszystko duś od czasu do czasu mieszając. Gotuj przez ok. 4 minuty.