Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag bobu
- 20 dag ryżu arborio
- 20 dag dużych krewetek
- pęczek koperku
- 6 łyżek soku z cytryny
- 10 dag parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- litr bulionu warzywnego
- 5 dag masła
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Bób podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Na oliwie przesmażyć ryż, dodać czosnek. Wlać chochlę bulionu i 5 łyżek soku z cytryny, mieszać, aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejną chochlę i tak postępować, aż bulion się skończy.
- Dodać starty ser, 1/2 masła i posiekany koperek. Doprawić pieprzem. Dodać bób. Krewetki smażyć 3 min na reszcie masła, oprószyć pieprzem i polać łyżką soku z cytryny. Ryż obłożyć krewetkami.