Risotto z bobem i krewetkami

Na obiad czy na kolację?
/ 19.06.2013 08:49
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag bobu
  • 20 dag ryżu arborio
  • 20 dag dużych krewetek
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 10 dag parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu warzywnego
  • 5 dag masła
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Bób podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Na oliwie przesmażyć ryż, dodać czosnek. Wlać chochlę bulionu i 5 łyżek soku z cytryny, mieszać, aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejną chochlę i tak postępować, aż bulion się skończy.
  2. Dodać starty ser, 1/2 masła i posiekany koperek. Doprawić pieprzem. Dodać bób. Krewetki smażyć 3 min na reszcie masła, oprószyć pieprzem i polać łyżką soku z cytryny. Ryż obłożyć krewetkami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA