Składniki:
- 15 dag mąki
- 20 dag obranych i posiekanych krewetek
- 20 dag mielonego indyka
- papryczka chili (posiekana)
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 2 namoczone i posiekane grzyby mun
- 2 łyżki posiekanych pędów bambusa
- łyżka startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 płaskie łyżeczki oleju sezamowego
- białko
- łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sakiewki z krewetkami!
- Z mąki i 1/2 szklanki gorącej wody zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Przykryj je miseczką i odstaw na 20 minut.
- Posiekane krewetki wymieszaj z mielonym indykiem, papryczką chili, grzybami mun, pędami bambusa, startym imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowym, białkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką i raz jeszcze zagnieć.
- Następnie rozwałkuj na cienki placek.
- Szeroką szklanką wykrój 24 krążki.
- Na każdym krążku ciasta połóż porcję przygotowanego farszu, a następnie brzegi ciasta podnieś do góry i zlep tworząc zgrabne sakiewki.
- Włóż je do elektrycznego parowaru lub specjalnego metalowego wkładu do gotowania na parze i gotuj około 8 minut.
- Ostrożnie wyjmij łopatką i ułóż na talerzach.
- Gotowe podawaj z sosem sojowym, wymieszanym z drobno posiekaną papryczką chili.