Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag dużych, mrożonych krewetek, np. królewskich
- 3–4 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- olej
- ok. 15 dag pomidorków koktajlowych
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrozić, opłukać, osączyć. Usunąć pancerzyki, pozostawić ogonki. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Krewetki włożyć do ceramicznej miseczki, oprószyć solą, pieprzem, wymieszać z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i z 2–3 łyżkami oleju. Przykryć, odstawić na 1–2 godziny w chłodne miejsce. Pomidorki dokładnie umyć, osuszyć.
- Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewać po 2 krewetki przekładając je pomidorkiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, opłukać, polać wrzątkiem, pokroić na ćwiartki.
- Szaszłyki z krewetkami ułożyć na ruszcie grilla. Obok położyć gałązkę rozmarynu, a na niej pokrojoną cytrynę. Szaszłyki piec ok. 10 minut 2–3 krotnie je obracając. Cytrynę piec, aż się lekko przyrumieni.
- Szaszłyki z krewetkami podawać z cząstką cytryny, tak by można było je dodatkowo skrapiać sokiem.