Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2dkg drożdży
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
- 15 dkg krewetek
- 10 dkg salami
- 1 opakowanie ser mozzarella duża kulka
- ½ opakowania mozzarella Male kulki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 oliwek czarnych
- 5 oliwek zielonych
- 2 papryki grillowane
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- Sól
- Pieprz
- Oregano
- Bazylia suszona
- 1 ząbek czosnku
- Olej
- ½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej
- 4 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania. Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski. Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz. Ciasto podpiekamy około 5 minut. Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową zmieszaną z ketchupem którą rozsmarowuje, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Male kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka.
Autor: mysza75.
Zobacz także: Pizza - tajniki sukcesu