Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem

Przepis na letnią, kolorową pizzę - z krewetkami, rukolą i nagietkiem.
Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2dkg drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • 15 dkg krewetek
  • 10 dkg salami
  • 1 opakowanie ser mozzarella duża kulka
  • ½ opakowania mozzarella Male kulki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 oliwek czarnych
  • 5 oliwek zielonych
  • 2 papryki grillowane
  • 5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia suszona
  • 1 ząbek czosnku
  • Olej
  • ½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej
  • 4 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania. Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski. Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz. Ciasto podpiekamy około 5 minut. Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową zmieszaną z ketchupem którą rozsmarowuje, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Male kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka.

Autor: mysza75.

Zobacz także: Pizza - tajniki sukcesu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
pizza z krewetkami i rukolą musi być pyszna!