Sos pomidorowy przyrządzany z surowych lub pieczonych pomidorów doskonale łączy się z makaronem, ryżem lub z chrupiącymi grzankami. A tak naprawdę... pasuje do wszystkiego!
Na skróty:
Sos pomidorowy do bolognese
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- średnia cebula,
- średnia marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 100 ml czerwonego wina,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka suszonych ziół.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę oraz czosnek.
- Dolej pomidory z puszki i dopraw.
- Do całości wlej czerwone wino i duś przez około 10 minut, aż wino odparuje.
- Dorzuć suszone zioła i duś przez kolejne 10 minut.
- Tak przygotowany sos pomidorowy idealnie pasuje do makaronu, ryżu lub chrupiącej bagietki.
Pomidorowy sos salsa
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- średnia cebula,
- 2 papryczki chili,
- łyżka soku z limonki,
- garść posiekanej kolendry,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka oregano,
- szczypta kminu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój pomidory, chili i cebulę na drobne kawałki.
- Z papryczki usuń gniazda nasienne.
- Włóż całość do miski i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dolej sok z wyciśniętej limonki, oregano oraz kumin.
- Dokładnie mieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowany sos salsa zmiksuj na gładko w blenderze.
Sos pomidorowy z koncentratem
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka posiekanej pietruszki,
- łyżeczka cukru,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Posiekaj cebulę i podsmażaj przez 3-5 minut do miękkości.
- Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez około minutę.
- Dolej pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i duś przez 6-8 minut.
- Do mieszanki dosyp cukier i posiekaną pietruszkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź również:
Zupa pomidorowa - 20 przepisów
Jak zrobić ketchup z pomidorów?
Pomidory na zimę na kilka sposobów