sos pomidorowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy

Sos pomidorowy to dodatek, który pasuje do wszystkiego. Możesz go przygotować ze świeżych warzyw, pomidorów z puszki, gęstej passaty albo po prostu z koncentratu.
Sylwia Kazimierczuk / 23.10.2019 12:07
sos pomidorowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos pomidorowy przyrządzany z surowych lub pieczonych pomidorów doskonale łączy się z makaronem, ryżem lub z chrupiącymi grzankami. A tak naprawdę... pasuje do wszystkiego!

Na skróty:

Sos pomidorowy do bolognese

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • średnia cebula,
  • średnia marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka suszonych ziół.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę oraz czosnek.
  3. Dolej pomidory z puszki i dopraw.
  4. Do całości wlej czerwone wino i duś przez około 10 minut, aż wino odparuje.
  5. Dorzuć suszone zioła i duś przez kolejne 10 minut.
  6. Tak przygotowany sos pomidorowy idealnie pasuje do makaronu, ryżu lub chrupiącej bagietki.

Pomidorowy sos salsa

Składniki:

  • 3 średnie pomidory,
  • średnia cebula,
  • 2 papryczki chili,
  • łyżka soku z limonki,
  • garść posiekanej kolendry,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta kminu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pomidory, chili i cebulę na drobne kawałki.
  2. Z papryczki usuń gniazda nasienne.
  3. Włóż całość do miski i dopraw solą oraz pieprzem. 
  4. Dolej sok z wyciśniętej limonki, oregano oraz kumin.
  5. Dokładnie mieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowany sos salsa zmiksuj na gładko w blenderze.

Sos pomidorowy z koncentratem

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  2. Posiekaj cebulę i podsmażaj przez 3-5 minut do miękkości.
  3. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez około minutę.
  4. Dolej pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i duś przez 6-8 minut.
  5. Do mieszanki dosyp cukier i posiekaną pietruszkę.
  6. Dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź również:
Zupa pomidorowa - 20 przepisów
Jak zrobić ketchup z pomidorów?
Pomidory na zimę na kilka sposobów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)