Składniki:
- 30 dag suszonej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- natka pietruszki
- kilka gałązek kolendry
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
- mielona kolendra
- kmin
- mielona słodka papryka
- sól
Przygotowanie:
Kotlety z ciecierzycy, inaczej nazywane falafelami, to popularne danie wegetariańskie. Do ich przygotowania można ewentualnie wykorzystać ciecierzycę z puszki - nie trzeba jej wtedy namaczać. Kotlety z cieciorki często są podawane w barach, które serwują dania typu kebab - są alternatywą dla klasycznej, mięsnej wersji.
Zobacz też przepis na burgera z falafelem
Przepis na kotlety z ciecierzycy:
- Ciecierzycę zalej zimną wodą, odstaw na noc.
- Następnego dnia obierz i posiekaj czosnek i cebulę.
- Natkę i zieloną kolendrę opłucz, listki posiekaj.
- Ciecierzycę, czosnek, cebulę i zieleninę przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Masę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dopraw mieloną kolendrą, kminem, papryką i solą.
- Formuj z niej dość duże kule. Kładź na dużą ilość rozgrzanego oleju i smaż kotlety z ciecierzycy przez kilka minut, aż będą rumiane.
- Podawaj z sosem jogurtowym.