Składniki:
- duży burak, ugotowany lub upieczony w łupinie
- 1/3 szklanki kaszki kuskus
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki sezamu
- jajko
- łyżeczka suszonego tymianku
- 4 małe gałązki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Kaszkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Burak obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z kaszą, sezamem, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Dopraw masę tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.
- Uformuj z masy 4 kotleciki z buraka z kuskusem i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż gałązkami tymianku i lekko polej olejem. Piecz 20 min w temperaturze 190 stopni.