Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
- 25 dag posiekanych pieczarek
- 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kosteczkę
- 1/2 posiekanego pęczka natki
- łyżka bułki tartej
- jajko
- papryka: ostra i słodka
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 2 szklanki wody, posól i wsyp opłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Gotuj, mieszając, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę. Ostudź.
- Na 3 łyżkach oleju podsmaż pieczarki z papryką. Przestudź, wymieszaj z kaszą, jajkiem, natką, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bułką tartą. Uformuj 4 duże kotlety z kaszy, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju.