Warzywne kotlety, czyli jak wykorzystać warzywa z rosołu

Warzywa z rosołu najczęściej lądują w koszu, bo nie wiemy jak możemy je wykorzystać. My znamy przepis na przepyszne, warzywne kotlety!
/ 31.03.2020 18:19
DRUKUJ PRZEPIS
Warzywne kotlety, czyli jak wykorzystać warzywa z rosołu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 marchewki (z rosołu),
  • 1 seler (z rosołu),
  • 2 pietruszki (z rosołu),
  • kasza (jęczmienna albo bulgur),
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 całe jajka,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Warzywa z rosołu są niezwykle aromatyczne, bo przesiąknięte przyprawami, w których długo się gotowały (często przez kilka godzin). Niestety, najczęściej lądują w koszu, bo nie mamy pomysłu, co możemy z nich przygotować. A przecież, poza oczywistą sałatką jarzynową, możesz z nich zrobić pyszne kotlety!

Mówimy tu głównie o warzywach z bulionu wegetariańskiego, do przygotowania którego wykorzystujemy aż kilka kilogramów warzyw. 

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną lub bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa z rosołu (marchewki, seler i pietruszki) bardzo drobno posiekaj albo przepuść przez praskę i przełóż do miski.
  3. Dodaj do nich ugotowaną kaszę, 2 jajka, trochę bułki tartej, sól, pieprz, tymianek i uformuj kotlety.
  4. Smaż na oleju roślinnym na złoto z każdej strony. Możesz też upiec je na blaszce w piekarniku.
  5. Podawaj kotlety warzywne z sosem pomidorowym albo z sosem czosnkowym.

Więcej pomysłów na obiad:
Przepis na klasyczne spaghetti
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA