Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 marchewki (z rosołu),
- 1 seler (z rosołu),
- 2 pietruszki (z rosołu),
- kasza (jęczmienna albo bulgur),
- 1 ząbek czosnku,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 całe jajka,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Warzywa z rosołu są niezwykle aromatyczne, bo przesiąknięte przyprawami, w których długo się gotowały (często przez kilka godzin). Niestety, najczęściej lądują w koszu, bo nie mamy pomysłu, co możemy z nich przygotować. A przecież, poza oczywistą sałatką jarzynową, możesz z nich zrobić pyszne kotlety!
Mówimy tu głównie o warzywach z bulionu wegetariańskiego, do przygotowania którego wykorzystujemy aż kilka kilogramów warzyw.
- Ugotuj kaszę jęczmienną lub bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Warzywa z rosołu (marchewki, seler i pietruszki) bardzo drobno posiekaj albo przepuść przez praskę i przełóż do miski.
- Dodaj do nich ugotowaną kaszę, 2 jajka, trochę bułki tartej, sól, pieprz, tymianek i uformuj kotlety.
- Smaż na oleju roślinnym na złoto z każdej strony. Możesz też upiec je na blaszce w piekarniku.
- Podawaj kotlety warzywne z sosem pomidorowym albo z sosem czosnkowym.
Więcej pomysłów na obiad:
Przepis na klasyczne spaghetti
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
Naleśniki ze szpinakiem i fetą