Jeśli chcesz przygotować pyszne ciasto na andrzejki, sięgnij po sprawdzone klasyki, ale przygotuj je po swojemu. Udekoruj tematycznie, dodaj korzenne przyprawy oraz słony, karmelowy sos. W ten sposób andrzejkowe słodkości będą pyszne, oryginalne i doskonale podkreślą klimat imprezy.
Spis treści:
Ciasto 3Bit na andrzejki
To pyszne ciasto na zimno, inspirowane znanym batonikiem 3Bit, to prawdziwy klasyk. Idealnie sprawdza się zarówno w upalne, jak i chłodne dni. Pasuje do kawy, jesiennej herbaty, jak i imprezowego drinka.
Składniki:
- 500 g herbatników,
- 500 g masy kajmakowej,
- 700 ml mleka,
- kostka miękkiego masła (200 g),
- 80 g budyniu waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- kakao lub wiórki czekoladowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj 500 ml mleka z cukrem zwykłym i wanilinowym, a pozostałe 200 wlej do miski i rozpuść w nim proszki budyniowe.
- Kiedy mleko zacznie kipieć, wlej je do rondelka i energicznie mieszaj, aż całość się połączy i zgęstnieje.
- Gotowy budyń przełóż do miski i całkowicie ostudź.
- Do osobnej miski wrzuć miękkie masło, a następnie ubij je mikserem na puszysty krem i stopniowo dodawaj całkowicie wystudzony budyń.
- Dno formy wyłóż warstwą herbatników, a następnie rozprowadź na nich niewielką część masy kajmakowej.
- Wyłóż prawie cały krem budyniowy, zostawiając w misce ok. 3-4 łyżki. Następnie ponownie ułóż warstwę herbatników oraz pozostały kajmak i kolejną warstwę herbatników.
- Na wierzch wyłóż resztę budyniu, przykryj kolejną warstwą herbatników, a następnie wysmaruj resztką kajmaki i udekoruj wiórkami czekoladowymi lub kakao.
fot. Ciasto na andrzejki: ciasto 3bit/Adobe Stock, Anna
Ciasto na andrzejki: sernik Oreo
To kolejna inspiracja znanymi ciasteczkami. Sernik z ich dodatkiem zyskuje oryginalny smak i idealnie komponuje się z dobrą zabawą. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako ciasto na andrzejki.
Składniki:
- 2 opakowania ciasteczek Oreo,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 800 g twarogu na sernik,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 3 jajka + 2 żółtka,
- 170 g drobnego cukru,
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Jedno opakowanie ciastek zgnieć lub zmiksuj w malakserze na drobne kawałki. Dodaj rozpuszczone, lekko wystudzone masło i połącz całość, aby powstała gęsta masa.
- Wyłóż ją na spód formy, ugniatając palcami, a następnie wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Do misy blendera dodaj twaróg, śmietankę, cukier zwykły i waniliowy, obie mąki oraz jajka i żółtka. Wymieszaj całość, jednak miksuj tylko do połączenia składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
- Gotowy krem przełóż do formy ze schłodzonym spodem, a do środka powkładaj pokruszone ciasteczka.
- Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika (160 stopni) na ok. godzinę. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie gotowe ciasto włóż do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj pokruszonymi ciastkami Oreo.
fot. Ciasto na andrzejki: sernik Oreo/Adobe Stock, p-fotography
Ciasto na andrzejki: blondie z sosem karmelowym
Blondie to odpowiedź na tradycyjne czekoladowe brownie. Przygotujesz je z białej czekolady, a dodatek słonego sosu karmelowego idealnie przełamie słodki smak wypieku. To ciekawa propozycja na andrzejkowe ciasto, niemniej na pewno warto z niej skorzystać.
Składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wnailinowego,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cynamonu,
- 3 łyżki słonego karmelu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj podzieloną na kostki białą czekoladę i mieszaj, aż całość dobrze się rozpuści. Następnie zostaw do wystudzenia.
- W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj lekko wystudzoną masę czekoladową. Wymieszaj.
- Do środka przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cynamon oraz sól i całość dobrze wymieszaj lub zmiksuj.
- Przelej gotową masę do formy i włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu polej solonym karmelem.
fot. Ciasto na andrzejki: blondie ze słonym karmelem/Adobe Stock, kasia2003
Ciasto na andrzejki: tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa ma wielu zwolenników, przez co będzie świetnym wyborem na ten październikowy wieczór. To idealne ciasto na andrzejki - możesz je dowolnie udekorować.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 50 g cukru pudru,
- jajko,
- 100 g miękkiego masła + 50 na krem czekoladowy,
- 180 ml śmietanki 36%,
- 20 g kakao.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier puder i kakao wymieszaj, a następnie przesiej do miski. Dodaj miękkie masło (100 g) oraz wbij jajko.
- Zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na formę do tarty, wysmarowanej masłem. Nakłuj widelcem, a następnie włóż do piekarnika (190 stopni) na ok. 25 minut.
- Odstaw do wystudzenia i przygotuj masę.
- Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej, aż będzie prawie wrzała. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i wymieszaj.
- Kiedy się rozpuści, dodaj masło i jeszcze raz całość zamieszaj. Odstaw na ok. 20-30 minut, aby się przestudziła, a następnie wlej ją na czekoladowy spód.
- Odstaw na kilka godzin do stężenia, a następnie udekoruj przesianym kakao albo posiekanymi orzechami.
fot. Ciasto na andrzejki: tarta czekoladowa/Adobe Stock, Gresei
Zobacz także inne pomysły na ciasta na andrzejki: