Co zrobić z pora fot. Adobe Stock

Co zrobić z pora - 27 przepisów

To warzywo rzadko gra pierwsze skrzypce w kuchni, ale można zrobić z pora pyszną zupę krem, wyśmienite risotto, sos lub tartę. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek - zwł. jarzynowej.
Edyta Liebert / 10.09.2020 07:10
Co zrobić z pora fot. Adobe Stock

Por to kuzyn czosnku i cebuli, ma też podobne właściwości. Zawiera m.in. mangan, żelazo, fosfor, witaminę A i C, a także kwas foliowy. Jest ostry w smaku, ale znakomicie podkręca mięsne potrawy, śmietanowo-majonezowe przystawki. Podczas pieczenia i smażenia traci cierpkość, ale nie swój charakter.

Surówka z pora do obiadu

Surówka to jeden z najlepszych pomysłów na to, co zrobić z pora, jeśli chcesz zaakcentować danie lub dodać mu temperamentu. Surówka z pora sprawdzi się do mięs czy np. warzywnych kotletów, ale też solo. 

Składniki:

  • 1 średni por,
  • 3 jabłka,
  • 1 marchew,
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski.
  2. Pora dokładnie umyj, odetnij liście. Przekrój kilkakrotnie wzdłuż i pokrój w drobne paski. 
  3. Majonez, śmietanę i przyprawy wymieszaj, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny.
  4. Sałatkę z pora dokładnie wymieszaj, schłódź w lodówce i podawaj do obiadu. 

Surówka z porafot. Adobe Stock

Tarta z porem - niezawodny przepis

Jeśli spodziewasz się gości lub nie masz pomysłu na obiad - quiche lub tarta to odpowiedź na to, co zrobić z pora. Jest to stosunkowo niedrogie warzywo, a możesz podać je wykwintnie. Odwdzięczy się za główną rolę w posiłku słodko-ostrym smakiem i esencjonalnym aromatem. Gwarantujemy, że ten smak długo pozostanie w pamięci. 

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • łyżka oliwy,
  • 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią),
  • 150 g średnio tłustego wędzonego boczku lub tofu,
  • 180 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, uformuj kopczyk. Wyjęte z lodówki masło włóż w to wgłębienie i posiekaj składniki.
  2. Wlej 2 łyżki bardzo zimnej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę (klasyczne ciasto na tartę robi się bez jaj).
  3. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  4. W tym czasie, kiedy ciasto na tartę z porem się chłodzi, odetnij zielone końce porów - pamiętaj, że mogą przydać się do domowego bulionu warzywnego. Odkrój korzeń, opłucz pory i pokrój w talarki.
  5. Tofu lub boczek na tartę z pora pokrój w paski lub kostkę. Podsmaż na patelni.
  6. Rozgrzej oliwę w rondelku, wrzuć pokrojone pory, dodaj odrobinę wody, lekko posól, przykryj i duś na średnim ogniu nie dłużej niż 12-15 minut. Zamieszaj je kilka razy, żeby się nie zrumieniły - mają się tylko zeszklić.
  7. Odkryj garnek, zdejmij pory z ognia i dodaj usmażony boczek lub tofu, odstaw.
  8. Śmietanę połącz z jajkami, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, solą i ubij rózgą lub widelcem na jednolitą masę.
  9. Na tace zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą śmietanowo-jajeczną. Włącz piekarnik na 200°C. 
  10. Ciasto na tartę z pora wyjmij z lodówki, wyłóż nią starannie formę o średnicy ok. 23 cm. Na niej umieść pory, następnie zalej masą śmietanową. 
  11. Tartę z porem wstaw do piekarnika na 25 min, następni przykryj folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 160° C i piecz jeszcze 25 min.

Tarta z poremfot. Adobe Stock

Zupa porowa

Zupa krem z pora jest błyskawiczna i prosta w przygotowaniu, ale wymaga też innych warzyw, by nie być zbyt jednostajną smakowo. Na pewno masz je w kuchni. Por świetnie komponuje się z marchewką, selerem, ziemniakiem. Całość jest zdrowa, niskokaloryczna i bogata w smak i aromat. 

Składniki:

  • 4 średnie pory,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu, warzywnego lub rosołu,
  • 50 g masła klarowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Pora umyj, oczyść, odetnij korzenie i zielone liście, pokrój w cienkie półksiężyce, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę.
  2. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć warzywa i podduś je ok 5 minut, by zmiękły.
  3. Następnie wlej gorący bulion i gotuj całość ok 15 min. Zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  4. Kremowa konsystencja zupy porowej nie wymaga dodania śmietanki, ale możesz to zrobić. Serwuj zupę krem z pora z grzankami, groszkiem ptysiowym. 

Zupa porowafot. Adobe Stock

Wypieki bez drożdży na słono - najlepsze przepisy na chleby, bułki i tarty
Wypieki bez drożdży na słono - najlepsze przepisy na chleby, bułki i tarty
Wypieki bez drożdży na słono mogą być równie pyszne jak te, przygotowywane tradycyjną metodą, a są prostsze i szybsze w przygotowaniu.
Babeczki z płatków kukurydzianych - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki z płatków kukurydzianych - przepis składniki i przygotowanie
Ze szczypiorkiem, serem żółtym i papryką!
Tarta z porem - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z porem - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na smaczną tartę na słono!
Jak zrobić makaron z łososiem i młodym porem? Prosty przepis
Jak zrobić makaron z łososiem i młodym porem? Prosty przepis
Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na letni sycący obiad w 20 minut, ten z pewnością przypadnie ci do gustu.
Babeczki warzywne - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki warzywne - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna przekąska - możesz ją zabrać np. do pracy!
Krokiety z kurczakiem i porem - przepis składniki i przygotowanie
Krokiety z kurczakiem i porem - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny!
Polędwiczki z porem - przepis składniki i przygotowanie
Polędwiczki z porem - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem białego wina i czosnku!
Przystawka z kurczaka - przepis składniki i przygotowanie
Przystawka z kurczaka - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na efektowną i smaczną przekąskę.
Zapiekanka z kapusty i pora - przepis, składniki, przygotowanie
Zapiekanka z kapusty i pora - przepis, składniki, przygotowanie
Zadbaj o odpowiednią porcję niezbędnych witamin - danie wegetariańskie.
Zupa-krem z pora
Zupa-krem z pora
Zupa o wyjątkowym smaku - koniecznie wypróbuj!
Blok rybny w porach
Blok rybny w porach
Zaskocz swoich bliskich!
Pasztet jajeczny z łososiem z porem, szpinakiem i natką pietruszki
Pasztet jajeczny z łososiem z porem, szpinakiem i natką pietruszki
Rarytas na przystawkę lub ciepłą kolację... polecamy!
Letnia sałatka z rukoli i pora - przepis
Letnia sałatka z rukoli i pora - przepis
Przygotuj sałatkę z rukoli i pora Roberta Muzyczki - Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Tarta z porem - przepis
Tarta z porem - przepis
Mąka pełnoziarnista użyta do tarty, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, kwas foliowy i przeciwutleniacze. To samo zdrowie!
Zupa porowa - przepis na krem z pora i cebuli
Zupa porowa - przepis na krem z pora i cebuli
Wystarczy pół godziny, aby przygotować tę zupę z dodatkiem tymianku i grzankami!
Zupa ziemniaczano-porowa - przepis
Zupa ziemniaczano-porowa - przepis
Zupa ziemniaczano-porowa to nietuzinkowy pomysł na przygotowanie smacznego i prostego dania z popularnych składników.
Placek ziemniaczany z porem i kolendrą
Placek ziemniaczany z porem i kolendrą
Placek ziemniaczany z porem i kolendrą to pyszna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!