Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 2 duże pory
- 10 dag chudego boczku wędzonego
- 2 litry bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- 2 łyżki oleju
- 2–3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- tymianek
- sól
- pieprz
- 6 łyżek startego sera do posypania
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w średnią kostkę. Pory oczyść z zewnętrznych liści, odetnij piętki z korzonkami i przytnij ciemnozielone końce liści. Dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w drobną kostkę.
- W rondlu rozgrzej olej, włóż boczek i usmaż na rumiano. Dodaj pory i smaż razem, aż zmiękną. Wlej bulion. Dodaj ziemniaki. Dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Na koniec wymieszaj ze śmietaną. Podawaj posypaną świeżymi startym serem.