Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże polędwiczki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
- średniej wielkości por
- posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na polędwiczki z porem!
- Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Por oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w krążki.
- Czosnek obierz, posiekaj.
- Por i czosnek przesmaż na maśle, podlej winem, dodaj tymianek, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Duś kilka minut, uważając, aby pory nie rozgotowały się.
- Dużą patelnię rozgrzej, wlej na nią olej, połóż pokrojone polędwiczki.
- Smaż na duży ogniu, aby z dwóch stron uzyskały złocisty kolor.
- Podawaj je z duszonym porem.
- Możesz je również dodać do pora pod koniec duszenia.