Wypieki bez drożdży na słono przygotowywane są na bazie proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Mogą być tak samo puszyste i pyszne jak te przygotowywane na drożdżach - ważne jest jednak odpowiednie wyważenie proporcji. Do wypieków bez drożdży na słono zalicza się przede wszystkim tarty, różnego rodzaju pieczywo, racuchy i muffiny.
Podstawą każdej tarty jest kruche ciasto przygotowywane na bazie masła, mąki pszennej i jajek. Bazą natomiast może być wszystko to, na co masz ochotę. W roli farszu świetnie sprawdza się np. szpinak, łosoś, kurczak, fasolka szparagowa, cukinia.
Chleb bez drożdży jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie musi wyrastać - wymieszanie składników razem z pieczeniem nie powinno zająć więcej niż 60 minut. Ale pieczywo, zamiast na drożdżach, sodzie oczyszczonej czy proszku do pieczenia, można zrobić na bazie zakwasu chlebowego.
fot. Adobe Stock
Przepis na muffiny ze szpinakiem
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 250 ml jogurtu greckiego,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 2-3 minutach, gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po minucie dodaj świeży szpinak i poczekaj, aż lekką się poddusi. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Do drugiej miski dodaj jajka z jogurtem i ubij na gładką masę. Zawartość wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
- Dodaj szpinak z patelni i ponownie zamieszaj.
- Papilotki na muffiny wypełnij masą do 2/3 wysokości (pamiętaj, że ciasto urośnie). Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Inne przepisy na wypieki bez drożdży na słono: