Składniki:
- mały por
- marchew
- 3 szklanki bulionu rybnego
- po kilka gałązek natki i lubczyku
- 60 dag filetów z ryb
- 3 łyżki żelatyny
- sok z cytryny
- 6 dużych liści pora
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Posiekany por i pokrojoną w kostkę marchewkę ugotuj w 1 szklanki bulionu. Dodaj posiekane zioła, wystudź. Rybę ugotuj w osolonej wodzie, ostudź.
- Żelatynę namocz w pozostałym bulionie, rozpuść. Połącz z warzywnym wywarem, dopraw.
- Liście pora obgotuj w osolonej wodzie. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą, a potem liśćmi pora, tak by zachodziły na siebie i wystawały poza formę. 4. Wlej kilka łyżek warzyw z bulionem, zastudź. Włóż filety, zalej je bulionem z warzywami. Przykryj liśćmi i folią, zastudź. Podawaj krojony w plastry.