Co można zrobić z jabłek, jeśli masz ich dużo, ale nie chcesz przygotowywać kolejnych przetworów? Z jabłek możesz zrobić nie tylko dania na słodko - kruche ciasta, racuchy, placki i biszkopty, ale również pyszny, wytrawny dodatek do pieczonych mięs. Sezon na jabłka trwa od lipca do września, ale jeśli są dobrze przechowywane - możesz się nimi cieszyć przez cały rok. Najchętniej sięgamy po nie jesienią, dlatego potrawy często mają mocny aromat jesienny - pachną cynamonem, goździkami i karmelem.
Spis treści:
Co zrobić z jabłek? Kurczak z jabłkami
Najpopularniejszym przepisem jest kaczka pieczona z jabłkami, którą możesz zrobić na kilka sposobów: pokroić jabłka w plasterki, dodać dżem lub moczyć drób w soku jabłkowym.
Dużym powodzeniem cieszy się również wątróbka drobiowa z jabłkami – delikatne podroby z kurcząt dobrze komponują się ze słodko-kwaśnymi owocami. Kultowe polskie danie, które serwowane jest na św. Marcina, to gęś z jabłkami. Jabłka w wersji wytrawnej są bardzo popularne podczas okresu halloweenowego, a także jako potrawa na święto dziękczynienia, które w Polsce nie jest popularne, a mimo to chętnie sięgamy po przepisy z za Wielkiej Wody.
Składniki:
- 1 cały kurczak,
- 4 jabłka,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- W miseczce wymieszaj składniki na marynatę: olej, paprykę, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Natrzyj nimi kurczaka i wstaw na godzinę do lodówki.
- Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Jedno jabłko przekrojone na pół włóż do środka kurczaka i zepnij wykałaczkami.
- Resztę owoców pokrój na ćwiartki i ułóż wokół mięsa. Dodaj również 2 nieobrane ząbki czosnku i obraną cebulę pokrojoną w ósemki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po pół godzinie dodaj łyżkę masła na wierzch mięsa i co jakiś czas polewaj powstałym sosem.
- Kurczaka pieczonego z jabłkami podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
fot. Co zrobić z jabłek: kurczak z jabłkami/Adobe Stock, irinayurchenko
Przepisy na dania z jabłkami na słodko
Najprostszym i najszybszym przepisem na danie na słodko z jabłek są zapiekane jabłka w cieście np. francuskim. Wystarczy połówki jabłek z odrobiną cukru i cynamonu owinąć ciastem i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rekordy popularności biją za to kojarzące się z dzieciństwem racuchy z jabłkami, przez nasze mamy i babcie nazywane "plackami na kefirze". Aby ciasto było maksymalnie pulchne i kremowe, warto dodać do nich właśnie maślankę, jogurt lub kefir.
Przepis na naleśniki z jabłkami
Naleśniki z jabłkami możesz przygotować w nietypowy sposób. Zamiast wykorzystywać owoce w formie dżemu, pokrój je na kawałki i włóż bezpośrednio do ciasta. W ten sposób powstanie coś na kształt racuchów z jabłkami, ale przygotowanych na bazie ciasta naleśnikowego.
Składniki:
- 3 jabłka,
- 500 ml mleka,
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na cienkie plasterki.
- Białka oddziel od żółtek.
- Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszaj na jednolitą masę.
- Białka ubij na sztywno i przełóż do masy naleśnikowej.
- Na patelnię dodaj łyżkę masła. Wylej ciasto naleśnikowe i ułóż na nim kawałki jabłka.
- Smaż, aż naleśnik będzie złocisty od spodu. Posyp cynamonem, posmaruj masłem i przełóż na drugą stronę.
- Naleśniki z jabłkami podawaj z bitą śmietaną i rodzynkami.
fot. Co zrobić z jabłek: naleśniki z kawałkami jabłek/Adobe Stock, FomaA
Co zrobić z jabłek? Przepis na jabłka w cieście
Jabłka w cieście to idealna przekąska, która sprawdzi się na pierwsze i drugie śniadanie, lekki lunch, a także na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Przygotujesz je w kilka chwil praktycznie z niczego. Możesz przygotować ciasto naleśnikowe lub bardziej gęste, przypominające te na racuchy. Do ciasta możesz dodać ulubione przyprawy, a także chrupiący akcent, np. orzechy czy kawałki karmelu.
Składniki:
- 4 jabłka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 400 ml jogurtu greckiego,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszaj.
- Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na grube plasterki.
- Jajka wymieszaj mikserem z jogurtem greckim i 2 łyżkami oleju. Do masy dodawaj stopniowo wszystkie wymieszane suche składniki.
- Każdy plasterek jabłka zanurz w cieście i od razu przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na złoto.
- Jabłka podawaj oprószone cukrem pudrem lub z łyżką jogurtu i miodu.
fot. Co zrobić z jabłek: przepis na jabłka w cieście/Adobe Stock, lilechka75
Przepis na tartę z jabłkami
Najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest szarlotka z cynamonem i wanilią oraz strudel z jabłkami, czyli wiedeński deser z pokrojonymi w kostkę jabłkami i rodzynkami. Z jabłek jednak możesz stworzyć także pyszną, aromatyczną tartę. Możesz ją przygotować na wiele sposobów i dowolnie modyfikować składniki "farszu".
Tarty jabłkowe uwielbiają słodkie sery, cynamon, a także dodatek bakalii czy orzechów. Świetnie smakują także z domowym słonym karmelem.
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 3 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
- Zagnieć ciasto: do miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko i chłodne masło. Zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto przełóż do formy do tarty, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Jabłka pokrój na cienkie plasterki i układaj po okręgu.
- Śmietankę kremówkę wymieszaj z dwoma jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dwiema łyżkami mąki.
- Zalej sosem jabłka, oprósz cynamonem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Tarta z jabłkami to doskonały deser wieńczący niedzielny obiad.
- Wskazówka: możesz także odłożyć kawałek ciasta i na koniec rozwałkować je, podzielić na paski i ułożyć na wierzchu tarty.
fot. Co zrobić z jabłek: przepis na tartę z jabłkami/Adobe Stock, Sea Wave
Co zrobić z jabłkami? Przepis na pieczone jabłka z miodem
Z jabłek możesz również przygotować pyszne desery. Kasza jaglana z jabłkami, która jest bogata w witaminy i minerały, zastąpi tradycyjna owsiankę, a ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem będzie świetnym pomysłem na słodką kolację. W okresie jesiennym bardzo popularne są także pieczone jabłka.
Składniki:
- 4 jabłka,
- 2 łyżki miodu,
- garść rodzynek,
- 100 g serka mascarpone,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Jabłka umyj, zetnij górę owocu. Usuń gniazda nasienne.
- Owoce ułóż na blaszce do pieczenia. Do środka nałóż po łyżeczce serka, kilka rodzynek, łyżce miodu i posyp cynamonem.
- Jabłka przykryj ściętym wierzchem i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez około 25 minut.
fot. Co można zrobić z jabłek: pieczone jabłka/Adobe Stock, colnihko
Co można zrobić z jabłek? Przepis na dżem jabłkowy
Do zrobienia dżemu z jabłek najlepsze będą papierówki, Szara Reneta lub Jonagold. To doskonały dodatek nie tylko do pieczywa i białego sera, ale również jako dodatek do szarlotki, naleśników lub innych deserów. Z jabłek możesz również przygotować pyszne domowe wino.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 300 g cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
- Dodaj sok z cytryny, żeby owoce nie ściemniały i wodę. Doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. Zestaw z ognia i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
- Następnego dnia ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 90 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę cynamonu.
- Gorący dżem z jabłek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i postaw do góry dnem, aż ostygną.
fot. Co zrobić z jabłek: dżem jabłkowy/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.08.2020.
Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z jabłek: