Reklama

Co można zrobić z jabłek, jeśli masz ich dużo, ale nie chcesz przygotowywać kolejnych przetworów? Z jabłek możesz zrobić nie tylko dania na słodko - kruche ciasta, racuchy, placki i biszkopty, ale również pyszny, wytrawny dodatek do pieczonych mięs. Sezon na jabłka trwa od lipca do września, ale jeśli są dobrze przechowywane - możesz się nimi cieszyć przez cały rok. Najchętniej sięgamy po nie jesienią, dlatego potrawy często mają mocny aromat jesienny - pachną cynamonem, goździkami i karmelem.

Reklama

Spis treści:

  1. Kurczak z jabłkami
  2. Co można zrobić z jabłek na słodko?
  3. Dżem jabłkowy

Co zrobić z jabłek? Kurczak z jabłkami

Najpopularniejszym przepisem jest kaczka pieczona z jabłkami, którą możesz zrobić na kilka sposobów: pokroić jabłka w plasterki, dodać dżem lub moczyć drób w soku jabłkowym.

Dużym powodzeniem cieszy się również wątróbka drobiowa z jabłkami – delikatne podroby z kurcząt dobrze komponują się ze słodko-kwaśnymi owocami. Kultowe polskie danie, które serwowane jest na św. Marcina, to gęś z jabłkami. Jabłka w wersji wytrawnej są bardzo popularne podczas okresu halloweenowego, a także jako potrawa na święto dziękczynienia, które w Polsce nie jest popularne, a mimo to chętnie sięgamy po przepisy z za Wielkiej Wody.

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na marynatę: olej, paprykę, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Natrzyj nimi kurczaka i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Jedno jabłko przekrojone na pół włóż do środka kurczaka i zepnij wykałaczkami.
  4. Resztę owoców pokrój na ćwiartki i ułóż wokół mięsa. Dodaj również 2 nieobrane ząbki czosnku i obraną cebulę pokrojoną w ósemki.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po pół godzinie dodaj łyżkę masła na wierzch mięsa i co jakiś czas polewaj powstałym sosem.
  6. Kurczaka pieczonego z jabłkami podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
fot. Co zrobić z jabłek: kurczak z jabłkami/Adobe Stock, irinayurchenko

Przepisy na dania z jabłkami na słodko

Najprostszym i najszybszym przepisem na danie na słodko z jabłek są zapiekane jabłka w cieście np. francuskim. Wystarczy połówki jabłek z odrobiną cukru i cynamonu owinąć ciastem i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Rekordy popularności biją za to kojarzące się z dzieciństwem racuchy z jabłkami, przez nasze mamy i babcie nazywane "plackami na kefirze". Aby ciasto było maksymalnie pulchne i kremowe, warto dodać do nich właśnie maślankę, jogurt lub kefir.

Przepis na naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami możesz przygotować w nietypowy sposób. Zamiast wykorzystywać owoce w formie dżemu, pokrój je na kawałki i włóż bezpośrednio do ciasta. W ten sposób powstanie coś na kształt racuchów z jabłkami, ale przygotowanych na bazie ciasta naleśnikowego.

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na cienkie plasterki.
  2. Białka oddziel od żółtek.
  3. Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Białka ubij na sztywno i przełóż do masy naleśnikowej.
  5. Na patelnię dodaj łyżkę masła. Wylej ciasto naleśnikowe i ułóż na nim kawałki jabłka.
  6. Smaż, aż naleśnik będzie złocisty od spodu. Posyp cynamonem, posmaruj masłem i przełóż na drugą stronę.
  7. Naleśniki z jabłkami podawaj z bitą śmietaną i rodzynkami.
fot. Co zrobić z jabłek: naleśniki z kawałkami jabłek/Adobe Stock, FomaA

Co zrobić z jabłek? Przepis na jabłka w cieście

Jabłka w cieście to idealna przekąska, która sprawdzi się na pierwsze i drugie śniadanie, lekki lunch, a także na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Przygotujesz je w kilka chwil praktycznie z niczego. Możesz przygotować ciasto naleśnikowe lub bardziej gęste, przypominające te na racuchy. Do ciasta możesz dodać ulubione przyprawy, a także chrupiący akcent, np. orzechy czy kawałki karmelu.

Składniki:

  • ​4 jabłka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 400 ml jogurtu greckiego,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszaj.
  2. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na grube plasterki.
  3. Jajka wymieszaj mikserem z jogurtem greckim i 2 łyżkami oleju. Do masy dodawaj stopniowo wszystkie wymieszane suche składniki.
  4. Każdy plasterek jabłka zanurz w cieście i od razu przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na złoto.
  5. Jabłka podawaj oprószone cukrem pudrem lub z łyżką jogurtu i miodu.
fot. Co zrobić z jabłek: przepis na jabłka w cieście/Adobe Stock, lilechka75

Przepis na tartę z jabłkami

Najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest szarlotka z cynamonem i wanilią oraz strudel z jabłkami, czyli wiedeński deser z pokrojonymi w kostkę jabłkami i rodzynkami. Z jabłek jednak możesz stworzyć także pyszną, aromatyczną tartę. Możesz ją przygotować na wiele sposobów i dowolnie modyfikować składniki "farszu".

Tarty jabłkowe uwielbiają słodkie sery, cynamon, a także dodatek bakalii czy orzechów. Świetnie smakują także z domowym słonym karmelem.

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 ml śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto: do miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko i chłodne masło. Zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto przełóż do formy do tarty, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Jabłka pokrój na cienkie plasterki i układaj po okręgu.
  4. Śmietankę kremówkę wymieszaj z dwoma jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dwiema łyżkami mąki.
  5. Zalej sosem jabłka, oprósz cynamonem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  6. Tarta z jabłkami to doskonały deser wieńczący niedzielny obiad.
  7. Wskazówka: możesz także odłożyć kawałek ciasta i na koniec rozwałkować je, podzielić na paski i ułożyć na wierzchu tarty.
fot. Co zrobić z jabłek: przepis na tartę z jabłkami/Adobe Stock, Sea Wave

Co zrobić z jabłkami? Przepis na pieczone jabłka z miodem

Z jabłek możesz również przygotować pyszne desery. Kasza jaglana z jabłkami, która jest bogata w witaminy i minerały, zastąpi tradycyjna owsiankę, a ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem będzie świetnym pomysłem na słodką kolację. W okresie jesiennym bardzo popularne są także pieczone jabłka.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki miodu,
  • garść rodzynek,
  • 100 g serka mascarpone,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Jabłka umyj, zetnij górę owocu. Usuń gniazda nasienne.
  3. Owoce ułóż na blaszce do pieczenia. Do środka nałóż po łyżeczce serka, kilka rodzynek, łyżce miodu i posyp cynamonem.
  4. Jabłka przykryj ściętym wierzchem i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz przez około 25 minut.
fot. Co można zrobić z jabłek: pieczone jabłka/Adobe Stock, colnihko

Co można zrobić z jabłek? Przepis na dżem jabłkowy

Do zrobienia dżemu z jabłek najlepsze będą papierówki, Szara Reneta lub Jonagold. To doskonały dodatek nie tylko do pieczywa i białego sera, ale również jako dodatek do szarlotki, naleśników lub innych deserów. Z jabłek możesz również przygotować pyszne domowe wino.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
  2. Dodaj sok z cytryny, żeby owoce nie ściemniały i wodę. Doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. Zestaw z ognia i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
  3. Następnego dnia ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 90 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę cynamonu.
  4. Gorący dżem z jabłek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i postaw do góry dnem, aż ostygną.
fot. Co zrobić z jabłek: dżem jabłkowy/Adobe Stock, ricka_kinamoto

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.08.2020.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z jabłek:

Reklama
Reklama
Reklama