Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 20 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- jajko
- 60-70 ml wody
- szczypta soli
Farsz:
- 1,5 kg twardych jabłek
- cynamon
- 5 łyżek cukru
- 5 dag migdałów w płatkach
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na strudel z jabłkami!
- Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przez 2 minuty uderzaj nim o blat kuchenny.
- Włóż do miski, przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Jabłka oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj z cynamonem, cukrem, połową migdałów i skórką.
- Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż na ściereczkę i delikatnie rozciągaj, by stało się cieniutkie.
- Posmaruj śmietaną, posyp płatkami i rozłóż jabłka.
- Pomagając sobie ściereczką zwiń w roladę, brzegi podwiń pod spód.
- Strudel ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Posmaruj masłem, piecz 70 min w 185 °C.