Wątróbka drobiowa przyrządzana z dodatkiem podsmażanej cebuli lub duszonych jabłek jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. Istotne jest, aby mięso solić dopiero pod koniec gotowania, by nie stwardniało. Sprawdź nasze przepisy na wątróbkę drobiową, która podasz na różne sposoby!
Wątróbka drobiowa z jabłkiem: przepis
Oto składniki na wątróbkę drobiową z jabłkiem:
- pół kilo wątróbki drobiowej
- 3 łyżeczki suszonej cebuli
- średnie jabłko
- suszona szałwia
- przyprawa do kurczaka
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkiem?
- Wątróbkę podsmażamy na rozgrzanej patelni lub w rondelku. Dodajemy wcześniej pokrojone jabłka oraz suszoną cebulę.
- Doprawiamy suszoną szałwią i przyprawą do kurczaka. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut do miękkości, cały czas pilnując i mieszając.
- Dorzucamy garść posiekanej pietruszki i podajemy od razu.
- Tak przygotowaną wątróbkę drobiową serwujemy z puree ziemniaczanym lub z kaszą.
Wątróbka drobiowa duszona: przepis
Oto składniki na wątróbkę drobiową duszoną:
- pół kilo wątróbki drobiowej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- średnia marchewka
- średnia cebula
- 3 szalotki
- liść laurowy
- puszka soczewicy zielonej
- 2 łyżki musztardy
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić wątróbkę drobiową duszoną?
- Obtaczamy wątróbkę mąką i delikatnie otrzepujemy z nadmiaru.
- Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy wątróbkę drobiową na oleju. Dusimy przez 3 minuty do zbrązowienia.
- W rondlu gotujemy pokrojoną marchewkę, cebulę, liść laurowy przez 10 minut. Dorzucamy musztardę, soczewicę i doprawiamy.
- Dokładamy wątróbkę drobiową i serwujemy w asyście posiekanej pietruszki lub kolendry. Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Wątróbka drobiowa z cebulką: przepis
Oto składniki na wątróbkę drobiową z cebulką:
- 600g wątróbki drobiowej
- cebula cukrowa
- szklanka mleka
- 3 łyżki mąki
- olej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić wątróbkę drobiową z cebulką?
- Dokładnie obmywamy wątróbkę i kroimy w pół. Przekładamy do miski i zalewamy mlekiem.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę.
- Dusimy całość przez około 15 minut do zbrązowienia.
- Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Przedwczesne posolenie skutkowałoby twardym i nieapetycznym mięsem. Tak przyrządzone wątróbki drobiowe podajemy z sosem jabłkowym lub z grzybami.