ryż z jabłkami fot. Adobe Stock

Ryż z jabłkami i cynamonem zrobisz w 20 minut. Zobacz sprawdzone przepisy

Ryż z jabłkami to prosty deser z dodatkiem duszonych owoców. Zrób go w wersji klasycznej na mleku lub fit - na wodzie. Zobacz również przepis na ryż z jabłkiem i budyniem.
Sylwia Kazimierczuk / 24.03.2020 10:48
ryż z jabłkami fot. Adobe Stock

Ryż z jabłkami i cynamonem to deser, który pamięta z dzieciństwa chyba każdy z nas. Zrób go z ryżu długoziarnistego - jaśminowego lub basmati, a następnie dodaj duszone jabłka oraz cynamon. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten pyszny i wyjątkowo prosty deser w wersji tradycyjnej, fit oraz z dodatkiem budyniu.

Spis treści:

  1. Z cynamonem
  2. Zapiekany z jabłkami
  3. W wersji fit
  4. Z budyniem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 500 g białego ryżu jaśminowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 5 średnich jabłek,
  • 5 łyżek cukru,
  • małe opakowanie śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj do miękkości. Wymieszaj dokładnie z masłem.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop cytryną, aby nie ściemniały.
  3. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ryż z jabłkami kładź warstwami w głębokim naczyniu - każdą z nich przełóż śmietaną i cynamonem. Dzięki temu ryż będzie miał jeszcze więcej smaku, a do tego będzie apetycznie pachniał domową szarlotką.

Ryż z jabłkami i cynamonem
fot. Adobe Stock

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 średnie jabłka,
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż w 3 szklankach wrzącej wody. Gdy będzie już miękki, odstaw go, aby przestygł.
  2. Pokrój jabłka w cienkie plasterki i dopraw cynamonem.
  3. Warstwę ryżu i jabłek ułóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
  4. Na wierzch ułóż porcję masła i posyp bułką tartą.
  5. Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut.

Serwujemy dopiero po przestygnięciu z odrobiną kwaśnej śmietany. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem możesz też podać z lodami waniliowymi - w tej wersji oczarujesz nim nawet najmłodszych.

Ryż z jabłkami na mleku

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 5 startych jabłek,
  • garść rodzynek,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 1,5 szklanki ryżu.

Przygotowanie:

  1. Ryż gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozwól, aby napęczniał. Do garnka wlej mleko i wsyp ziarenka z obranej wanilii.
  2. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach i odłóż na bok do miski. Możesz skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dosyp rodzynki i dokładnie wymieszaj z jabłkami.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ryż i jabłka z rodzynkami oraz cynamonem.
  5. Tak przygotowany ryż z jabłkami zapiecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

W wersji fit możesz przyrządzić ryż z jabłkami na wodzie. To danie idealnie smakuje z polane jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.

Ryż z jabłkami i budyniem

Składniki:

  • 2 torebki ryżu jaśminowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1/4 kostki masła,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 średnich jabłek.

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Dodaj do smaku cynamon lub kardamon.
  3. Ryż ugotuj w mleku, cały czas mieszając. Dodaj opakowanie budyniu.
  4. Dodaj masło, cukier i sól. Po 20 minutach zdejmij z ognia i połącz z jabłkami.
  5. Podawaj na ciepło, tuż po wyjęciu z garnka.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.05.2017 r.

Więcej pomysłów na proste i pyszne desery:

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe to prosty sposób na szybki, smaczny i bardzo zdrowy deser. Dodaj do niego ulubione orzechy oraz bakalie.
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę
Rogaliki z marmoladą zrobione z kruchego ciasta to pyszny pomysł na przekąskę lub deser do kawy lub herbaty. Są proste, szybkie i możesz je podać na każdą okazję.
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone to bardzo szybki sposób, by w kilka minut przygotować coś słodkiego. Dodaj do niego świeżych malin oraz kakao bez cukru.
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli
Pischinger to torcik z wafli przełożonych kremem kakaowym. Ozdób go orzechami i innymi ulubionymi bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu: nie wymaga pieczenia i poradzi sobie z nim każdy.
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to pomysł na błyskawiczny, ale efektowny deser. Jeśli masz ochotę, dodaj również pokrojone owoce.
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)