zapiekanka ryżowa z jabłkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Prosty i owocowy deser - sprawdź nasze przepisy na ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami to lekki deser, który przywodzi na myśl smaki i zapachy z dzieciństwa – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 09.05.2017 15:18
zapiekanka ryżowa z jabłkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Ryż z jabłkami przygotowywany na bazie ryżu jaśminowego, basmati lub brązowego zawsze dobrze smakuje w akompaniamencie owoców. Całość urozmaicona przyprawami korzennymi, w tym startym cynamonem, zyskuje na smaku. Ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku lub w wersji fit dla liczących kalorie będzie idealnym deserem – sprawdź nasze przepisy!

Ryż z jabłkami i cynamonem: przepis

Oto składniki na ryż z jabłkami i cynamonem:

  • 500 g białego ryżu jaśminowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 średnich jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • małe opakowanie śmietany
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z cytryny

Jak zrobić ryż z jabłkami i cynamonem?

  1. Ryż gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości.
  2. Po ugotowaniu połącz z masłem. Jabłka utrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop cytryną, aby nie ściemniały.
  3. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ułóż warstwami jabłka z ryżem, dekorując każdą z nich śmietaną i cynamonem.

Tak przygotowany ryż z jabłkami możemy podawać jako deser dla najmłodszych i nie tylko.

Ryż zapiekany z jabłkami: przepis

Oto składniki na ryż zapiekany z jabłkami:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 średnie jabłka
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

  1. Gotuj ryż we wrzącej i osolonej wodzie. Poczekaj, aż ryż wchłonie całą wodę i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Pokrój jabłka na plasterki i dopraw je startym cynamonem.
  3. Warstwę ryżu i jabłek ułóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
  4. Na wierzch ułóż porcję masła i posyp bułką tartą.
  5. Całość zapiecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Ryż z jabłkami serwujemy dopiero po przestygnięciu z odrobiną kwaśnej śmietany lub w wersji deserowej z lodami waniliowymi.

Ryż z jabłkami fit: przepis

Oto składniki na ryż z jabłkami fit:

  • 1,5 szklanki chudego mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 startych jabłek
  • garść rodzynek
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1,5 szklanki ryżu

Jak zrobić ryż z jabłkami fit?

  1. Ryż gotuj we wrzącej i osolonej wodzie  przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozwól, aby napęczniał. Do garnka wlej chude mleko i wsyp ziarenka z obranej wanilii.
  2. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach i odłóż na bok do miski.
  3. Dosyp rodzynki i dokładnie wymieszaj z jabłkami.
  4. Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwami ryż, jabłka z rodzynkami oraz cynamonem.
  5. Tak przygotowany ryż z jabłkami zapiecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

W wersji fit idealnie smakuje z polane jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.

Sprawdź inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)