Ryż z jabłkami i cynamonem to deser, który pamięta z dzieciństwa chyba każdy z nas. Zrób go z ryżu długoziarnistego - jaśminowego lub basmati, a następnie dodaj duszone jabłka oraz cynamon. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten pyszny i wyjątkowo prosty deser w wersji tradycyjnej, fit oraz z dodatkiem budyniu. Poznaj prosty przepis na ryż z jabłkami.
Spis treści:
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Ryż zapiekany z jabłkami
- Ryż z jabłkami w wersji fit
- Ryż z jabłkami i budyniem
Prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem
Ten prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem jest najczęściej wykorzystywany w naszych domach. Jeśli masz nadmiar jabłek, wystarczy tylko trochę ryżu, śmietana oraz cynamon. Proste, szybkie i pyszne - ten przepis idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację i lekką mleczną przekąskę.
Składniki:
- 500 g białego ryżu jaśminowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 5 średnich jabłek,
- 5 łyżek cukru,
- małe opakowanie śmietany,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj do miękkości, a następnie wymieszaj dokładnie z masłem.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop cytryną, aby nie ściemniały.
- Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ryż z jabłkami kładź warstwami w głębokim naczyniu - każdą z nich przełóż śmietaną i cynamonem. Dzięki temu ryż będzie miał jeszcze więcej smaku, a do tego będzie apetycznie pachniał domową szarlotką.
fot. Prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to również dość klasyczny pomysł na wykorzystanie tych dwóch składników. W wersji zapiekanej ryż jest chrupiący, a całość nieco bardziej sypka. Niemniej jednak to pyszny przepis, który sprawdza się idealnie każdego dnia, a także podczas rodzinnych imprez.
Składniki:
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 średnie jabłka,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 1,5 szklanki ryżu,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w 3 szklankach wrzącej wody. Gdy będzie już miękki, odstaw go, aby przestygł.
- Pokrój jabłka w cienkie plasterki i dopraw cynamonem.
- Warstwę ryżu i jabłek ułóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzch ułóż porcję masła i posyp bułką tartą.
- Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut.
Gotowy zapiekany ryż z jabłkami serwuj dopiero po przestygnięciu z odrobiną kwaśnej śmietany. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem możesz też podać z lodami waniliowymi - w tej wersji oczarujesz nim nawet najmłodszych.
fot. Prosty przepis na zapiekany ryż z jabłkami/Adobe Stock, minadezhda
Prosty przepis na ryż z jabłkami w wersji fit
Jeśli dbasz o linię, jesteś na diecie lub chcesz przygotować zdrową przekąskę, ten przepis jest dla ciebie. Możesz użyć wody zamiast mleka, sięgnąć po niskosłodzony napój roślinny lub tradycyjne mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Do tego dodaj bakalie oraz cynamon i pyszny deser gotowy.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- 5 startych jabłek,
- garść rodzynek,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- 1,5 szklanki ryżu.
Sposób przygotowania:
- Ryż gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozwól, aby napęczniał. Do garnka wlej mleko i wsyp ziarenka z obranej wanilii.
- Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach i odłóż na bok do miski. Możesz skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Dosyp rodzynki i dokładnie wymieszaj z jabłkami.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ryż i jabłka z rodzynkami oraz cynamonem.
- Tak przygotowany ryż z jabłkami zapiecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
W wersji fit możesz przyrządzić ryż z jabłkami na wodzie. To danie idealnie smakuje z polane jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.
fot. Prosty przepis na ryż z jabłkami w wersji fit/Adobe Stock, lilechka75
Prosty przepis na ryż z jabłkami i budyniem
Budyń zawsze jest doskonałym pomysłem, jeśli chodzi o owocowe desery. Jego konsystencja wiąże wszystkie składniki i sprawia, że całość jest bardziej kremowa.
Składniki:
- 2 torebki ryżu jaśminowego,
- 2 szklanki mleka,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 1/4 kostki masła,
- szczypta soli,
- 4 łyżki cukru,
- 5 średnich jabłek.
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na małym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj do smaku cynamon lub kardamon.
- Ryż ugotuj w mleku, cały czas mieszając. Dodaj opakowanie budyniu.
- Dodaj masło, cukier i sól. Po 20 minutach zdejmij z ognia i połącz z jabłkami.
- Podawaj na ciepło, tuż po wyjęciu z garnka.
fot. Prosty przepis na ryż z jabłkami i budyniem/Adobe Stock, Dar1930
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.05.2017 r.
Więcej pomysłów na proste i pyszne desery: