Jak zrobić racuchy? Przepis zwykle opiera się na mleku, jajkach, mące, odrobinie cukru i proszku do pieczenia. Jeśli masz ochotę na racuchy drożdżowe, przygotuj się na około 2 godziny czekania – tyle zajmuje wyrośnięcie ciasta i zrobienie rozczynu.
Dużo szybszym sposobem na racuchy jest wersja bez drożdży – z jabłkami lub bananami. Mleko możesz też wymienić na kefir lub maślankę. Istnieje też przepis na racuchy bez jajek – to idealna przekąska lub kolacja na awaryjne sytuacje!
Spis treści
Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka chudego,
- opakowanie jogurtu naturalnego,
- 3 szklanki mąki żytniej,
- pół szklanki oleju,
- szczypta soli,
- łyżka cynamonu,
- 3 jabłka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Jajka dokładnie roztrzep w misce za pomocą trzepaczki.
- Mleko połącz dokładnie z jogurtem naturalnym oraz olejem.
- Obierz jabłka i kroimy na mniejsze kawałki.
- Przesianą wcześniej mąkę połącz z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania kleistej i zwartej konsystencji.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smażymy racuchy przez minutę z każdej strony do zbrązowienia.
- Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane racuchy podaj posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem.
Na kefirze
Składniki:
- 2 jajka,
- mus jabłkowy,
- posiekane migdały,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy,
- miód,
- kefir,
- szklanka mąki.
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep za pomocą trzepaczki. Mus jabłkowy przygotuj z podprażonych i zmiksowanych wcześniej jabłek.
- Migdały siekaj za pomocą noża lub przesyp do blendera. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
- Resztę składników dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony. Powinny mieć piękny złoty kolor.
- Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
- Tak przyrządzone serwujemy z dodatkiem owoców lub jogurtem naturalnym.
Racuchy: przepis bez mleka
Składniki:
- 200 g mąki,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
- łyżeczka cynamonu,
- mus jabłkowy,
- olej,
- szklanka napoju sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- proszek do pieczenia.
Przygotowanie
- Przesiej mąkę. Dodaj cynamon i proszek do pieczenia.
- Mus jabłkowy przyrządź z wcześniej podprażonych i zmiksowanych jabłek dowolnej odmiany.
- Wszystkie składniki połącz do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony.
- Delikatnie przerzuć, gdyż ich faktura jest niezwykle delikatna.
- Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
Jak długo smażyć, aby były puszyste?
Przygotowanie placków zależy od stopnia starcia jabłek oraz użytego spulchniacza:
- jabłka starte na małych oczkach – ich wodnista konsystencja sprawia, że muszą smażyć się około 3 minut na wolnym ogniu z każdej strony, aby nie dopuścić do przypalenia,
- jabłka starte na dużych oczkach – jeżeli używamy jedynie drożdży, wystarczy 1 minuta z każdej strony. Przy dodatku maślanki lub kefiru wydłużamy czas do 2 minut.
Ważne jest, aby w przypadku smażenia stosować się do kilku zasad:
- smaż na wolnym ogniu – niższe ryzyko przypalenia i dobrze wypieczone wnętrze racuchów,
- gdy kroisz na duże kawałki – przygotuj gęstsze ciasto, które utrzyma owoce i nie będzie się rozwalać podczas przerzucania na drugą stronę,
- gdy używasz musu jabłkowego – ogranicz płynne spulchniacze, w to miejsce wybierz suche drożdże lub proszek do pieczenia.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.08.2017 r.