placki jabłkowe fot. Fotolia

Puszyste i naturalnie słodkie - sprawdź przepisy na racuchy z jabłkami

Szybki deser lub obiad na słodko? Zrób racuchy z jabłkami w wersji bez jajek, bez mleka lub fit! Wykorzystaj zapasy papierówek nie tylko do domowych przetworów!
Sylwia Kazimierczuk / 09.08.2017 11:32
placki jabłkowe fot. Fotolia

Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na deser, jak i na słodki obiad dla dzieci i dorosłych. Używając dowolnych odmian jabłek możemy uzyskać inny aromat za każdym razem. W postaci musu, drobnych plasterków lub kawałków - jabłka możemy dodać w dowolnie wybranej opcji. Na kefirze, mleku lub w wersji fit - wypróbuj nasze przepisy na doskonałe racuchy!

Racuchy z jabłkami fit

Oto składniki na racuchy z jabłkami w wersji fit:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka chudego
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki oleju
  • szczypta soli
  • łyżka cynamonu
  • 3 jabłka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić racuchy z jabłkami w wersji fit?

1 krok: Jajka dokładnie roztrzep w misce za pomocą trzepaczki. Mleko łączymy dokładnie z jogurtem naturalnym oraz olejem.

2 krok: Obierz jabłka i kroimy na mniejsze kawałki. Przesianą wcześniej mąkę połącz z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia.

3 krok: Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania kleistej i zwartej konsystencji.

4 krok: Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smażymy racuchy przez minutę z każdej strony do zbrązowienia.

5 krok: Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane racuchy podaj posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem.

Jak długo smażyć racuchy z jabłkami, aby były puszyste?

Przygotowanie placków zależy od stopnia starcia jabłek oraz użytego spulchniacza:

  • jabłka starte na miałko - ich wodnista konsystencja sprawia, że muszą smażyć się około 3 minut na wolnym ogniu z każdej strony, aby nie dopuścić do przypalenia
  • jabłka starte na dużych oczkach - jeżeli używamy jedynie drożdży - wystarczy 1 minuta z każdej strony - przy dodatku maślanki lub kefiru wydłużamy czas do 2 minut

Ważne jest, aby w przypadku smażenia stosować się do kilku zasad:

  • wolny ogień - niższe ryzyko przypalenia i upieczony środek
  • duże kawałki - gęstsze ciasto, które utrzyma owoce
  • mus jabłkowy - ograniczenie płynnych spulchniaczy

Racuchy z jabłkami na kefirze

Oto składniki na racuchy z jabłkami na kefirze:

  • 2 jajka
  • mus jabłkowy
  • posiekane migdały
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • miód
  • kefir
  • szklanka mąki

Jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze?

1 krok: Jajka roztrzep za pomocą trzepaczki. Mus jabłkowy przygotuj z podprażonych i zmiksowanych wcześniej jabłek.

2 krok: Migdały siekaj za pomocą noża lub przesypujemy do blendera. przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.

3 krok: Resztę składników dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smażymy racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony do zezłocenia skórki.

4 krok: Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Tak przyrządzone serwujemy z dodatkiem owoców lub jogurtem naturalnym.

Racuchy z jabłkami bez mleka

Oto składniki na racuchy z jabłkami bez mleka:

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • mus jabłkowy
  • olej
  • szklanka napoju sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić racuchy z jabłkami bez mleka?

1 krok: Przesiej mąkę. Dodaj cynamon i proszek do pieczenia.

2 krok: Mus jabłkowy przyrządź z wcześniej podprażonych i zmiksowanych jabłek dowolnej odmiany. Wszystkie składniki połącz do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji.

3 krok: Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony. Delikatnie przerzuć, gdyż ich faktura jest niezwykle delikatna.

4 krok: Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

Sprawdź inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.09.2017 14:13
Według Babci Szymanowskiej (której jestem wierną fanką) dobrze jest odstawić na jakiś czas ciasto, przed pieczeniem. Wtedy nalśniki czy racuchy są puszyste