Racuchy: przepis na pyszne racuszki drożdżowe, z jabłkami i inne

racuchy przepis fot. Adobe Stock
Jeśli chcesz zrobić racuchy, przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy mąka, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj do ciasta jabłka, banany lub ekstrakt waniliowy.
Sylwia Kazimierczuk / 14.01.2020 06:33
racuchy przepis fot. Adobe Stock

Jak zrobić racuchy? Przepis zwykle opiera się na mleku, jajkach, mące, odrobinie cukru i proszku do pieczenia. Jeśli masz ochotę na racuchy drożdżowe, przygotuj się na około 2 godziny czekania – tyle zajmuje wyrośnięcie ciasta i zrobienie rozczynu.

Dużo szybszym sposobem na racuchy jest wersja bez drożdży – z jabłkami lub bananami. Mleko możesz też wymienić na kefir lub maślankę. Istnieje też przepis na racuchy bez jajek – to idealna przekąska lub kolacja na awaryjne sytuacje!

Spis treści

  1. Racuchy z jabłkami
  2. Na kefirze
  3. Bez mleka
  4. Jak smażyć racuchy?

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka chudego,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 3 szklanki mąki żytniej,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • łyżka cynamonu,
  • 3 jabłka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie roztrzep w misce za pomocą trzepaczki.
  2. Mleko połącz dokładnie z jogurtem naturalnym oraz olejem.
  3. Obierz jabłka i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Przesianą wcześniej mąkę połącz z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania kleistej i zwartej konsystencji.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smażymy racuchy przez minutę z każdej strony do zbrązowienia.
  7. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  8. Tak przygotowane racuchy podaj posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem.

Na kefirze

Składniki:

  • 2 jajka,
  • mus jabłkowy,
  • posiekane migdały,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • miód,
  • kefir,
  • szklanka mąki.

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzep za pomocą trzepaczki. Mus jabłkowy przygotuj z podprażonych i zmiksowanych wcześniej jabłek.
  2. Migdały siekaj za pomocą noża lub przesyp do blendera. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Resztę składników dokładnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony. Powinny mieć piękny złoty kolor.
  5. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
  6. Tak przyrządzone serwujemy z dodatkiem owoców lub jogurtem naturalnym.

Racuchy: przepis bez mleka

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 50 g masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • mus jabłkowy,
  • olej,
  • szklanka napoju sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • proszek do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę. Dodaj cynamon i proszek do pieczenia.
  2. Mus jabłkowy przyrządź z wcześniej podprażonych i zmiksowanych jabłek dowolnej odmiany.
  3. Wszystkie składniki połącz do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony.
  5. Delikatnie przerzuć, gdyż ich faktura jest niezwykle delikatna.
  6. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

Jak długo smażyć, aby były puszyste?

Przygotowanie placków zależy od stopnia starcia jabłek oraz użytego spulchniacza:

  • jabłka starte na małych oczkach – ich wodnista konsystencja sprawia, że muszą smażyć się około 3 minut na wolnym ogniu z każdej strony, aby nie dopuścić do przypalenia,
  • jabłka starte na dużych oczkach – jeżeli używamy jedynie drożdży, wystarczy 1 minuta z każdej strony. Przy dodatku maślanki lub kefiru wydłużamy czas do 2 minut.

Ważne jest, aby w przypadku smażenia stosować się do kilku zasad:

  • smaż na wolnym ogniu – niższe ryzyko przypalenia i dobrze wypieczone wnętrze racuchów,
  • gdy kroisz na duże kawałki – przygotuj gęstsze ciasto, które utrzyma owoce i nie będzie się rozwalać podczas przerzucania na drugą stronę,
  • gdy używasz musu jabłkowego – ogranicz płynne spulchniacze, w to miejsce wybierz suche drożdże lub proszek do pieczenia.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.08.2017 r.

Więcej przepisów na racuchy:

Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek
Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek
Racuchy bananowe są puszyste i sycące. Możesz polać je syropem klonowym, posypać cukrem pudrem albo posmarować miodem. Bananowe racuchy to dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych, lekko poczerniałych bananów.
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Racuchy z serem pokochają wszyscy domownicy. Przygotowywane są na bazie białego sera twarogowego, mąki pszennej, jajek i mleka.
Racuchy bez drożdży z bananami. Pyszna przekąska nie tylko dla dzieci
Racuchy bez drożdży z bananami. Pyszna przekąska nie tylko dla dzieci
Racuchy bez drożdży to bardzo szybka przekąska. Ciasto nie musi rosnąć i najlepiej smakuje od razu po usmażeniu. Podawaj je z miodem i świeżymi owocami.
Racuchy drożdżowe. Prosty przepis na słodką przekąskę
Racuchy drożdżowe. Prosty przepis na słodką przekąskę
Racuchy drożdżowe sprawdzą się za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a przy okazji szybkiego i przyjemnego w przygotowaniu. Podawaj je z cukrem pudrem lub dżemem.
Racuchy: przepis na pyszne racuszki drożdżowe, z jabłkami i inne
Racuchy: przepis na pyszne racuszki drożdżowe, z jabłkami i inne
Jeśli chcesz zrobić racuchy, przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy mąka, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj do ciasta jabłka, banany lub ekstrakt waniliowy.
Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja
Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja
Racuchy z jabłkami to idealne danie nie tylko dla dzieci. Racuchy z naszego przepisu są puszyste i słodkie. Z przyjemnością zje je nawet największy niejadek.
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży? Zobacz jakie są zamienniki!
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży? Zobacz jakie są zamienniki!
Jak jesień, to tylko doskonałe racuchy z jabłkami! Zobacz, jak zrobić je w wersji bez drożdży!
RACUCHY: przepis na racuchy z jabłkami, racuchy drożdżowe i inne
RACUCHY: przepis na racuchy z jabłkami, racuchy drożdżowe i inne
Sprawdź nasze przepisy na najpyszniejsze racuchy! Wolisz kokosowe, ze śliwkami czy serowe?
Zdrowe racuchy owsiane - przepis na zdrowe racuchy
Zdrowe racuchy owsiane - przepis na zdrowe racuchy
Zdrowe racuchy owsiane są świetną przekąską - może przygotujesz je na podwieczorek lub drugie śniadanie?
Racuchy z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Racuchy z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe racuchy idealnie komponują się ze smakiem owoców!
Racuchy serowe na tłusty czwartek - przepis
Racuchy serowe na tłusty czwartek - przepis
Ciasto na serowe racuchy przygotujemy błyskawicznie i równie szybko je usmażymy. Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że ciasto jest aksamitne i lekkie. Oto przepis na pyszne racuchy serowe, w sam raz na tłusty czwartek!
Racuchy z jabłkami - przepis
Racuchy z jabłkami - przepis
Smak dzieciństwa - nikt nie oprze się tej pokusie!
Racuchy twarogowe
Racuchy twarogowe
Najlepsze!

Redakcja poleca

REKLAMA